Fel kell számolni az illegális kisállat-kereskedelmet a képviselők szerint 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A kiskutyák és kiscicák csempészete napjaink szomorú valósága Európában. Az EP-képviselők szerint többet kellene tenni, hogy valódi büntetést kapjanak, akik megszegik a szabályokat.

Sok kisállatot EU-szerte illegálisan értékesítenek – gyakran a bűnszervezetek –, ami katasztrofális hatással van az állatok jóllétére, és az emberi egészséget is veszélyezteti.

Az illegális kereskedelem rossz tenyésztési körülményekhez vezethet, mivel a kölyökkutyák és a kiscicák túl korán elválnak anyjuktól és hosszú utazásoknak teszik ki őket, gyakran megfelelő élelem és víz nélkül.

Az illegálisan tenyésztett háziállatokat gyakran nem oltják be, és a veszettség, a paraziták és más fertőző betegségek átterjedhetnek más állatokra és az emberekre is.

Az online hirdetések és a közösségi média új kereskedési csatornákat kínálnak ehhez, amelyek nagyon kevés védelmet nyújtanak a fogyasztók számára.

A probléma biztosan nem áll meg az országhatároknál, hiszen sok kisállatot a határon túl értékesítenek.

A képviselők február 12-én fogadtak el állásfoglalásta témában. Ebben EU-s szintű megoldást kérnek a problémára, szerintük szükség van a szigorúbb büntetések bevezetésére és a tenyésztők nemzeti adatbázisának létrehozására.

További részletek videónkban.