Rákellenes világnap: többmillió embert érint a betegség Európa-szerte 

 
 

Húsz éves a rák elleni küzdelem világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és a megelőzés, a megfelelő kezelés fontosságát hangsúlyozza.

Többmillió embert érint Európa-szerte

Az EU-ban 3 millió új esetet diagnosztizáltak, és 1,4 millió ember életét követelte a rák 2018-ban a Bizottság adatai szerint. A vezető halálozási oknak az érrendszeri megbetegedések számítanak, őket követik a rákos megbetegedések. Számos tagállamban azonban a 45 és 64 év közöttiek körében már ez a vezető halálok.

  • Minden kilencedik másodpercben új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az EU-ban 
  • 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, és a lakosság 40%-át érintheti a betegség élete egy szakaszában 
  • A ráknak csaknem 100 fajtája van 

A rák elleni harc az EU-ban

„Együtt harcolunk valami ellen, ami mindenkit érint, mivel ebben a sorsjátékban mindnyájan részt veszünk” - mondta interjúnkban Janina Ochojska (néppárti, lengyel) képviselő, akit emlőrákkal kezelnek.

Az EU 2007 óta mintegy 3 milliárd eurót költött a kutatási projektekre és egészségügyi programokra.

40%-a  ; a rákos megbetegedéseknek megelőzhető

Idézet megosztása: 

Az EU segíti az együttműködést a tagállamok között a kutatás, megelőzés és kezelés területén, és támogatja a figyelemfelhívó kampányokat. Emellett számos uniós jogszabály garantálja a hatékonyabb fellépést a rák kockázatát növelő tényezők (dohányzás, növényvédő szerek használata, stb.) ellen.

Emellett egy új uniós akcióterven is dolgozik az EU.

David Sassoli EP-elnök a rákellenes világnap alkalmából elmondta: „Az EU-nak még többet kellene tennie, keményebben kellene dolgoznia azért, hogy a tagállamok implementálják a szükséges szűrőprogramokat, amik segíthetik a rák korai felismerését”.

Az uniós intézkedésekről a közegészségügy területén ide kattintva olvashat többet.