Mesterséges intelligencia: a fogyasztók védelmét sürgeti az EP 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A mesterséges intelligencia és az automatizált döntéshozatali rendszerek számos előnyük mellett kockázatokat is rejtenek. Az EP a veszélyeik felmérését és megoldások kidolgozását kéri.

A mesterséges intelligencia használata egyre több szektorban népszerű ©Vchalup/Adobe Stock  

A mesterséges intelligencia (MI) használata és veszélyei

Ma már az algoritmusok, a gépek és programok által megnyilvánuló intelligencia az embernél pontosabban és gyorsabban tud feldolgozni nagy adathalmazokat, így a mesterséges intelligenciát (MI) egyre gyakrabban alkalmazzák a pénzügy, az egészségügy, az oktatás, vagy éppen az igazságügy területén. A használata azonban kockázatokat is rejt, főként azokban az esetekben, amikor egy gép a döntéseit emberi felügyelet nélkül hozza meg.

A gépi tanulás az adathalmazban szereplő minták kialakításán és felismerésén alapul. Probléma akkor merül fel, ha a rendelkezésre álló adatok külső hatásra torzulnak, így torzul a végeredmény is.

A mesterséges intelligenciát egyre többször alkalmazzák automatikus döntéshozatali rendszerekben, például hitelek elbírálásánál, munkahelyi felvételiknél, orvosi diagnózis és kúra felállításánál, vagy éppen igazságügyi döntések meghozatalakor. Sokszor azonban a rendszer hibás: néhány felvételi algoritmus például hátrányos megkülönböztetést mutatott a nőkkel szemben.

Az EP-képviselők hétfőn vitáztak és szerdán szavaztakállásfoglalásukról. Ebben kijelentik, hogy a mesterséges intelligenciával vagy automatizált döntéshozatali rendszerekkel kapcsolatba kerülő fogyasztóknak megfelelő tájékoztatást kell adni és biztosítani kell, hogy tudják, hogy működik a rendszer, és ismerik az abban rejlő kockázatokat.

Az EP a következőkre kéri a Bizottságot: 
  • biztosítsa a fogyasztók védelmét a tisztességtelen, vagy diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatokkal szemben, illetve a mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokkal járó kockázatokkal szemben; 
  • garantálja a nagyobb átláthatóságot ezekben a folyamatokban; 
  • biztosítsa, hogy az automatizált döntéshozatali rendszerek csak kiváló minőségű és torzítás nélküli adatkészleteket használjanak. 

Az Európai Bizottság várhatóan február 19-én ismerteti a mesterséges intelligencia uniós szabályozására vonatkozó terveit.

Petra De Sutter (zöldpárti, belga), a belső piaci szakbizottság elnöke szerint az Uniónak biztosítania kell a fogyasztók védelmét és el kell nyernie a bizalmukat. Gondoskodnia kell róla, hogy az uniós termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó szabályok a digitális korban is megfelelően védik a fogyasztók jogait.