Greta Thunberg: Az EU-nak élen kell járnia a klímaváltozás elleni harcban 

 
 

A klímaváltozás elleni uniós fellépést vitatta meg Greta Thunberg svéd aktivista a képviselőkkel a környezetvédelmi szakbizottság szerdai ülésén.

Greta Thunberg a környezetvédelmi szakbizottság szerdai ülésén az Európai Parlamentben  

A világszerte „iskolai sztrájk az éghajlatért" mozgalmat inspiráló 16 éves svéd aktivista diáklány az európai éghajlat-politikai szabályozásról egyeztetett a képviselőkkel, amelynek vélja, hogy Európa 2050-re elérje a karbonsemlegességet.

Great Thunberg a szakbizottság ülésén elégtelennek nevezte a szabályozást, és úgy fogalmazott: „Az EU-nak utat kell mutatnia. Ez egyfajta erkölcsi kötelességük, gazdasági és politikai tekintetben is olyan helyzetben vannak, hogy valóban a klímaharc élére tudnak állni. Önök is kihirdették a klíma- és környezetvédelmi vészhelyzetet. Azt mondták, hogy a létezésünk forog kockán. Most itt az ideje, hogy bizonyítsák, valóban így gondják”.


A klímaaktivista szerint alapvető fontosságú, hogy a tudomány jelölje ki az utat az éghajlatváltozás elleni harcban. „Ez a mostani éghajlati törvény megalkuvás, de a természettel nem lehet alkudozni, a fizikával nem lehet alkut kötni”.

Pascal Canfin (Renew Europe, francia) a környezetvédelmi szakbizottság elnöke Greta Thunberg felszólalása előtt elmondta a klímaharc kapcsán: „Mindenkinek megvan a maga szerepe. Meg vagyok győződve arról, hogy szükségünk van a fiatalok energiájára. Nincs társadalmi átalakulás, és egyetlen társadalom sem képes szembenézni az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal, ha nem használja fel a fiataloktól érkező energiát. Te vagy ennek a megtestesítője”.


A klímaváltozás elleni harc az EU-ban


Az EU elkötelezett az ambiciózus éghajlatpolitika mellett és vállalta, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet.


Ehhez a tagállamoknak csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátásukat, be kell ruházniuk a környezetbarát technológiák fejlesztésébe és használatába, és többet kell költeniük a környezetvédelemre.


Ebben segít az európai éghajlat-politikai szabályozás. A hatálybalépése előtt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak jóvá kell majd hagynia.