Hogyan lehet felszámolni a nemek közti bérszakadékot Európában?  

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Összefoglaltuk, mit tesz az EU a nemek közti esélyegyenlőségért.

A Parlament támogatja a munkák és tevékenységek hagyományos, nemek szerinti felosztásának megszüntetését.  

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elve 60 éve létezik, mégis napjainkban a nők átlagosan 13%-kal kevesebbet keresnek óránként, mint a férfiak. Az Európai Parlament szeretne változtatni ezen.

Az egyenlő bérezést uniós irányelv szabályozza, de a Parlament már többször kérte ennek felülvizsgálatát és további intézkedések meghozatalát.

A Parlament küzdelme a nemek közötti egyenlőségért az EU-ban.

Az egyenlőtlenségek okainak kezelése


2019-ben a Parlament elfogadta a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelvet, amely uniós szinten új apai és szülői szabadságra vonatkozó szabályokat tartalmaz.

Az új szabályok nemcsak a nők munkaerőpiaci helyzetén javítanak, hanem az apákat is arra ösztönzik, hogy jobban vegyék ki részüket a gyereknevelésből. Emellett pedig a nemek közötti egyenlőséget is előremozdítják, egyenlő lehetőségeket biztosítva a férfiaknak és nőknek egyaránt.

Az állásfoglalásban a képviselők az irányelvek alkalmazásának éves felülvizsgálatát kérik a Bizottságtól. Emellett olyan intézkedésekre szólítják az EU országait, amelyek meghaladják az irányelvet, ilyen például a rugalmas munkaidő-rendszerek támogatása.

A Parlament támogatja a munkák és tevékenységek hagyományos, nemek szerinti felosztásának megszüntetését, valamint konkrét intézkedések elfogadását, amelyek megkönnyítik a nők és lányok beiratkozását a férfiak által dominált oktatásba és foglalkoztatásba.

A nemek közötti bérszakadékról és annak okairól ide kattintva olvashat bővebben.

A fizetések átláthatóságát elősegítő intézkedések


2023 márciusában a Parlament új szabályokat fogadott el a fizetések átláthatóságára vonatkozó kötelező intézkedésekről, hogy az alkalmazottak könnyebben összehasonlíthassák a fizetéseket, és feltárhatóak legyenek az esetleges nemek közötti bérszakadékok. Ha a kimutatások alapján egy adott cégnél a nők és a férfiak átlagos bérszintje között legalább ötszázalékos a különbség, a munkáltatóknak – munkavállalóik képviselőivel közösen – meg kell vizsgálniuk a béreket. A tagállamoknak szankciókat, például pénzbírságot kell kiszabniuk a szabályokat megszegő munkáltatókra.

A Tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia a megállapodást ahhoz, hogy a szabályok hatályba lépjenek.

Az egyenlőtlen bérezés kiváltó okainak kezelése


A Parlament 2019-ben fogadta el a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelvet, amely új uniós szintű szülői szabadságra vonatkozó szabályokat vezet be a nők foglalkoztatási arányának növelése, az apák családdal összefüggő szabadság igénybevételére való ösztönzése, valamint a nemek közti egyenlőség előmozdítása érdekében.

A nemek közti egyenlőségre vonatkozó uniós stratégiáról szóló, 2021. január 21-én elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra szólították az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy ambiciózus, a nemek közti bérszakadékra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek világos célokat kell kitűznie a tagállamok számára a nemek közti bérszakadék csökkentésére a következő öt évben.

Az állásfoglalásban a képviselők arra szólítják a Bizottságot, hogy évente vizsgálja felül az irányelv végrehajtását és arra ösztönzik az uniós országokat, hogy tegyenek olyan lépéseket, amelyek elősegítik a rugalmas munkaidő-beosztást.

Bővebben a nemek közötti bérszakadék meghatározásáról és a mögöttes okokról.

 

A nők szegénysége elleni küzdelem


A képviselők fellépést sürgetnek a nők szegénysége ellen. A munkakörülmények javítását szorgalmazzák azokban az ágazatokban, ahol a nők aránya magas, és kiemelik, hogy foglalkozni kell azzal a problémával is, hogy a nők alacsonyabb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak.

Bővebben a női jogokról: