Legalább 1,4 milliárd eurót kell fordítani az EU katasztrófavédelmi rendszerére 

 
 

A következő hosszú távú uniós költségvetésből legalább 1,4 milliárd eurót az uniós polgári védelmi rendszer megerősítésére kell szánni az EP környezetvédelmi szakbizottsága szerint.

Az Albániának nyújtott segítség a földrengés és áradások után  

Az EU polgári védelmi rendszere egy közös uniós segítségnyújtó rendszer. A tagállamok innen kérhetnek segítséget, ha egyedül nem tudnak kezelni egy katasztrófát, vagy vészhelyzetet, mint például az erdőtüzek, földrengések, áradások, vagy újabban a koronavírus járvány.

Ezért is fontos, hogy megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkezzen. A környezetvédelmi szakbizottság március 5-én szavazta meg álláspontját, amelyben 1,4 milliárd eurót javasolt az EU polgári védelmi rendszerének megerősítésére a következő hosszú távú költségvetésben. A Bizottság javaslata is ez volt.

Az EP-képviselők szerint egyértelművé kéne tenni, hogy ebből mennyit költenének megelőzésre, felkészülésre és mennyit a katasztrófák kezelésére, és a mostaninál jóval nagyobb összeget kéne költeni a készenlétre, a minél gyorsabb reakció érdekében.

Az EU polgári védelmi rendszere életeket ment

2001-es létrehozása óta a katasztrófavédelmi rendszert több mint 330 alkalommal hívták segítségül a tagállamok. Az EU-n belül és kívül is segített erdőtüzek, áradások, tengerek szennyezettsége, földrengések, hurrikánok, ipari balesetek, és egészségügyi krízishelyzetek esetén.

A koronavírus megjelenése után ez segített, hogy az EU-s országok összehangolják a tevékenységüket, valamint a sürgősségi orvosi eszközök Kínába, és a védőeszközök Olaszországba történő szállításának finanszírozására is ezt használták fel.

Segítséget nyújtott a Wuhanban, illetve a Yokohamában kikötő Diamond Princess hajón tartózkodó uniós polgárok hazaszállításához.

Az EU 2019-ben létrehozott egy RescEU nevű eszköztartalékot is, amely akkor lép közbe, amikor egy tagállamnak nem áll elég erőforrás a rendelkezésére a katasztrófahelyzet kezelésére. Ebben erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépek, nagy teljesítményű tűzoltófecskendők, tábori kórházak és sürgősségi egészségügyi egységek egyaránt megtalálhatók. Az EP-képviselők az eddiginél nagyobb összeget szánnának a költségvetésből a RescEU programra is.

Most a plenáris ülésen a sor, hogy megvitassa a témát.