Az Európai Parlament kiveszi a részét a Covid-19 járvány negatív hatásának csökkentéséből 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Parlament készen áll, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsen a tagállamoknak a koronavírus kezelésében és a negatív gazdasági-társadalmi hatásának semlegesítésében.

© Stephen Davies / Adobe Stock  

A Parlament támogatja a közös EU-s válaszlépéseket

A Parlament a március 26-i rendhagyó plenáris ülésen jóváhagyott a koronavírus-járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést:

A jogszabályjavaslatokat a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ami várhatóan napokon belül megtörténik.

A Bizottság március 13-án ismertette javaslatait arra, hogyan hangolná össze a tagállamok a koronavírus egészségügyi és gazdasági hatásának ellensúlyozására irányuló lépéseit.

David Sassoli EP-elnök üdvözölte a Bizottság javaslatát, és hangsúlyozta, hogy a Parlament a maga részéről a lehető leggyorsabban megteszi a szükséges lépéseket.Országaink megmentésére Európában közösen kell fellépnünk. Még többet kell tennünk.Most a szolidaritás a kulcsszó Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senki nem járja csak a saját útját.

David Sassoli EP-elnök 
Idézet megosztása: 

„A Parlament továbbra is működik és ellátja feladatait. Egyetlen vírus sem állhat a demokrácia útjába” - mondta a Parlament elnöke.

Uniós stratégia a járvány kezelésére

A Bizottság többek között az alábbi intézkedéseket javasolja:

  • Európa-szerte biztosítani kell az egészségügyi rendszerek számára a megfelelő eszközöket és felszereléseket úgy, hogy az egységes piac ne sérüljön
  • Támogatni kell az embereket, hogy a lehető legkevesebb káros hatással legyen a vírus a munkahelyeikre és a jövedelmükre, el kell kerülni a válság állandósulását
  • Támogatni kell a cégeket, és biztosítani kell, hogy a pénzügyi szektor továbbra is támogatni tudja a gazdaságot
  • Lehetővé kell tenni a tagállamoknak, hogy határozott és összehangolt lépéseket tegyenek, ide értve az állami támogatásokra és az ellenőrzésekre vonatkozó szabályok enyhítését is