Koronavírus: jogaink utasként az EU-ban 

 
 

Törölték a járatát a járvány miatt? Nem tud, vagy nem szeretne elutazni? Összefoglaltuk, hogy milyen jogok illetik meg utasként az Unióban.

Számos repülőjáratot törölnek a légitásaságok a járvány miatt ©Synthex/Adobe Stock  

Számos tagállam, köztük Magyarország is utazási korlátozást vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A szigorú szabályok a mi életünkben is okozhatnak fennakadást, ezért fontos, hogy ismerjük a jogainkat, és érvényesíteni is tudjuk azokat.

Az Európai Bizottság részletes útmutatást adott ki március 18-án arról, hogy milyen szabályok védenek, és milyen jogaink vannak utasként az új körülmények között. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Törölték a járatomat, mi a teendőm?

Járattörlés esetén a légitársaságoknak kötelességük felajánlani az alábbi három lehetőséget:

a) jegyár-visszatérítés
b) átfoglalás a lehető legkorábbi időpontra
c) átfoglalás egy későbbi időpontra

Amennyiben az átfoglalást választjuk, fontos észben tartani, hogy a járvány okozta korlátozások miatt a szokásosnál kevesebb járat közül válaszhatunk.

Gondoskodik a légitársaság az ellátásomról?

A légitársaságoknak kivétel nélkül mindig biztosítaniuk kell ételt, italt és szállást azoknak az utasoknak, akiknek törölték a járatát, és az átfoglalást választották a lehető legkorábbi időpontra.

Jogosult vagyok kártérítésre?

Alapvetően kártérítés akkor illet meg minket, ha a légitársaság nem értesített a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás előtt. Ilyen esetekben, ha kártérítést kérünk, a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy megfelelő időben szólt a változásról.

Nem jár viszont kártérítés, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt kellett törölnie a járatot. A koronavírus-járvány visszaszorításáért hozott hatósági intézkedések bizony tartozhatnak a rendkívüli körülmények kategóriájába.

Mi történik, ha én döntök úgy, hogy nem utazom?

Amennyiben ez a saját döntésünk, a jegyár visszatérítése a jegyünk típusától függ, és a jogokat és kötelezettségeket meghatározó részben találjuk meg a feltételeit.

Az Európai Unió az egyetlen hely a világon, ahol minden repülővel, vasúton, hajóval és busszal utazót széleskörű védelem illet meg.

Az utasjogokról ide kattintva olvashat többet.

Veszélyben a légi közlekedési ágazat

A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légitársaságoknak, amelyek a következő évre szeretnék megtartani az idei repülőtéri résidejüket, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80 %-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot, hogy elkerülje az üresen repülő, úgynevezett „szellemjáratokat”.

Az EP közlekedési szakbizottsága támogatja a javaslatot, amelyet a március 26-i rendkívüli plenáris ülésen fogadtak el a képviselők. Hatályba akkor lép, ha a Tanács is jóváhagyja.