Covid19: gyors támogatás a gazdáknak és a halászoknak 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A zökkenőmentes élelmiszerellátás érdekében az EU gyors segélyt folyósít a gazdáknak és a halászoknak. Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat.

A halászokat is támogatja az EU a járvány idején ©Curto/Adobe Stock  

Míg a mezőgazdasági termékek határokon átnyúló áramlását úgynevezett zöld sávok bevezetésével oldották meg, amelyek lehetővé teszik az alapvető árukat szállító járművek forgalmát, az akvakultúra-ágazatban, a halászati szektorban és gazdálkodásban dolgozók továbbra is súlyos nehézségekkel néznek szembe.

Az élelmiszerellátó ágazat munkaerőhiánnyal küzd, mert az emberek korlátozott mozgása miatt nem támaszkodhat többé az idénymunkásokra. Emellett a szállodák és éttermek bezárásával elvesztette fő ügyfeleit.

Támogatás a halászoknak és az akvakultúra-ágazatnak


A Parlament az április 17-i plenáris ülésen hagyott jóvá pénzügyi támogatást a válságban leginkább érintett halászoknak és a szektor más dolgozóinak.

A halászatok logisztikai nehézségekkel küzdenek a kikötőkben, megnövekedett haláru és a termékek szállítási költsége. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem korlátozásai, az árak ingadozása, a piacok elvesztése, a dolgozók biztonságával kapcsolatos aggodalmak és a karantén miatt korlátozott lehetőségek vannak a személyzet alkalmazása tekintetében is.

Számos sürgősségi intézkedés segíti az ágazatot, ideértve az állami támogatások megnövekedett lehetőségeit is, a nemzeti források rugalmasabb elosztásával. A tagállamok segíteni tudnak majd a munkájukat felfüggeszteni kényszerült halászoknak, a termelést felfüggesztő vagy visszafogó akvakultúra-gazdálkodóknak, és a termelői szervezeteknek.

Hogyan segít az EU a gazdáknak?


A mezőgazdasági szakbizottság EP-képviselelői támogatják a Bizottság gazdák támogatására tett javaslatait, de felhívták a figyelmet arra, hogy meg kell teremteni az ehhez szükséges pénzügyi hátteret a járvány utáni időszakra.

A javaslatok egyike, hogy az eddig fel nem használt mezőgazdasági támogatásokat át lehet csoportosítani a koronavírus-járvány által leginkább érintett mezőgazdasági területekre. A mezőgazdasági fejlesztésekre használható európai támogatások rugalmasabbak lesznek, a határidőket pedig meghosszabbítják, így egyszerűbb lesz felvenni a gazdáknak.

A Bizottság gyakorlati útmutatót adott ki, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre. Ami a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkásokat illeti, mivel ők alapvetően fontos feladatokat látnak el a betakarításban, a növénytermesztésben és -gondozásban, a tagállamoknak kritikus feladatot ellátó munkavállalóként kell kezelniük őket. Tájékoztatniuk kell a munkáltatókat arról, hogy kötelesek gondoskodni a megfelelő egészségvédelemről és biztonságról.

A Bizottság május 4-én újabb intézkedéscsomagot jelentett be a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat megsegítésére. Ezek többek között a tej- és a húságazatban nyújtható magántárolási támogatást, illetve a piactámogatási programok rugalmas végrehajtását foglalták magukban.

A Parlament június 19-énmegszavazta a javaslatokat, amelyek a kiosztható kompenzációs támogatások felső határát a nemzeti EMVA-összeg 1 százalékáról 2 százalékára emelik, és meghosszabbítják a támogatások helyi folyósításának határidejét. A gazdálkodóknak folyósítható támogatás felső határa így 5.000 euró helyett 7.000 euró lesz. Az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások legfeljebb 50.000 eurós támogatást kaphatnak.

Cikkünkben összefoglaltuk, mit tesz az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.