Idővonal: uniós válaszlépések a koronavírus-járványra 2020-ban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EU kiveszi a részét a Covid19-járvány elleni küzdelemből és igyekszik mérsékelni a válság hatását. Idővonalon mutatjuk az uniós intézkedéseket.

Összefoglaltuk, mit csinál az EU az egészségügy, kutatás, gazdaság, foglalkoztatás, társadalom, utazás és közlekedés területén, valamint a globális színtéren a járvány elleni küzdelemben.

Itt megtekintheti a 2021-es, a Covid19-re vonatkozó idővonalunkat is.


EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS 
Támogatás a tagállami egészségügyi rendszereknek, orvosi felszerelések biztosítása  
 • 20 millió gyors antigénteszt a tagállamok számára 
  2020. december 18. 

  Az Európai Bizottság közös szabályokat javasol a gyors antigéntesztek alkalmazására, engedélyeztetésére és kölcsönös elismerésére. Emellett több mint 20 millió teszt áll a tagállamok rendelkezésére.

  infographic illustration    
 • „Az EU az egészségügyért" program 
  2020. december 13. 

  Az Európai Parlament és a Tanács megállapodnak az EU4Health (Az EU az egészségügyért) program részleteiről, amelynek célja, hogy felkészítse a tagállamokat a határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetekre és megerősítse az egészségügyi rendszereket. A Bizottság május 28-án ismertette a programot a Covid19-re válaszul.

  infographic illustration    
 • Egy Európai Egészségügyi Unió 
  2020. november 11.  

  A Bizottság ismerteti az első olyan intézkedéscsomagot az Európai Egészségügyi Unió kialakítására, amely biztosítja a felkészültséget és a hatékony reagálást újabb egészségügyi válságok esetén. A javaslat tartalmaz egy vészhelyzeti reagálási mechanizmust, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerepének megerősítését.

  infographic illustration    
 • Az orvosi felszerelések behozatalának megkönnyítése  
  2020. október 28.  

  Az EU könnyítő intézkedései nyomán ideiglenesen nem kell vámot és héát fizetni a nem uniós országokból beszerzett orvosi felszerelések után.

  A 2020. január 30-tól már alkalmazandó mentességet 2021 áprilisáig meghosszabbítják. Ezenkívül az új szabályok áfamentességet biztosítanak a vakcinák és tesztkészletek kórházaknak és háziorvosoknak történő értékesítése esetén.

  infographic illustration    
 • A gyógyszerhiány kezelése Európában 
  2020. szeptember 17. 

  Az EP szeptemberben elfogadott jelentése szerint a gyógyszerhiányra adott európai válasznak három pillérre kell támaszkodnia: az EU függetlenségének visszaszerzése a gyógyszergyártás és orvosi eszközök gyártása terén, a tagállamok egészségpolitikájának hatékonyabb koordinálása, valamint a tagállamok közötti együttműködése.

  infographic illustration    
 • Hozzáférés a remdesivirhez az Unióban 
  2020. július 28. 

  Az Európai Bizottság Gilead gyógyszeripari vállalattal aláírt szerződésének köszönhetően az európaiak hozzáférnek majd a remdesivir hatóanyagú, Veklury elnevezésű gyógyszerhez, amely az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a koronavírus kezelésére.

  infographic illustration    
 • Támogatás a gyógyult betegek vérplazmájával történő kezelésekhez 
  2020. július 31. 

  Több mint 200 vérellátó szolgálat jelentkezhet a pályázati felhívásra, amely vérplazma levételére szolgáló berendezések beszerzéséhez nyújt támogatást.

  infographic illustration    
 • A Bizottság megerősíti a járvány jövőbeli kitöréseire való felkészültséget 
  2020. július 15. 

  A Bizottság olyan azonnali, rövid távú intézkedéseket mutat be, amelyek célja, hogy megerősítsék az EU egészségügyi felkészültségét a Covid19-járvány kitöréseire. A javaslatok áttekintik a felkészültség javításához szükséges összes intézkedést, beleértve a tesztelést és a kontaktkövetést, a népegészségügyi felügyelet javítását, valamint az egészségügyi ellenintézkedésekhez, például az egyéni védőeszközökhöz, a gyógyszerekhez és az orvostechnikai eszközökhöz való szélesebb körű hozzáférést.

  infographic illustration    
 • Az orvostechnikai eszközökre vonatkozó új követelmények alkalmazásának elhalasztása  
  2020. április 17.  

  A Parlament elfogadta az orvostechnikai eszközökről szóló új rendelet alkalmazásának elhalasztását kérő javaslatot, nehogy készlethiány alakuljon ki a piacon a létfontosságú orvostechnikai eszközökből, illetve késedelmet szenvedjen ezeknek az eszközöknek a beszerzése.

  infographic illustration    
 • Szükséghelyzeti támogatás az egészségügyi ágazatnak  
  2020. április 17.  

  Az EU több mint 3 milliárd eurót mozgósított költségvetéséből orvosi eszközök elosztásához, a beteg- és eszközszállítás összehangolásához és mobilkórházak felállításához. Hosszabb távon ezekből a forrásokból a tesztelést és a kutatást is támogatni kívánja.

  infographic illustration    
 • Közös uniós tartalék létrehozása orvosi eszközökből  
  2020. március 20.  

  Az EU stratégiai készletet hozott létre („rescEU”) lélegeztetőgépekből, többször használható maszkokból, laboratóriumi eszközökből és terápiás készítményekből, hogy a hiánnyal küzdő tagállamok segítségére legyen.

  infographic illustration    
 • A gyártási kapacitás megnövelése  
  2020. március 20.  

  A gyártási kapacitás növelése érdekében az orvosi eszközökre (szájmaszkokra, védőruhákra, légzésvédő eszközökre stb.) vonatkozó európai harmonizált szabványokat a szabványügyi szervek ingyenesen az érdekelt vállalkozások rendelkezésére bocsátják.

  infographic illustration    
 • Európai tanácsadó testület felállítása  
  2020. március 17.  

  A Bizottság hét európai epidemiológus és virológus bevonásával szakértői tanácsadó testületet hozott létre, hogy tudományos alapokon nyugvó iránymutatásokat tudjon kidolgozni, és össze tudja hangolni az EU kockázatkezelési intézkedéseit.

  infographic illustration    
 • Az egyéni védőeszközök biztosítása  
  2020. március 15.  

  EU-n kívüli országokba már kizárólag exportengedéllyel lehet egyéni védőeszközöket (maszkokat, arcvédő pajzsokat, védőruhákat stb.) kivinni.

  infographic illustration    
 • Orvosi eszközök közös beszerzése  
  2020. február 28.  

  A közös közbeszerzési megállapodás értelmében a tagállamok együtt vásárolhatnak egyéni védőeszközöket (kesztyűket, maszkokat, kezeslábasokat stb.), valamint lélegeztetőgépeket és tesztkészleteket.

  infographic illustration    
KUTATÁS 
A hatékony gyógymódok és vakcinák kifejlesztését célzó kutatás és innováció támogatása  
 • Megkezdődnek az oltások EU-szerte  
  2020. december 27. 

  Unió-szerte megkezdődött a Covid19-védőoltások beadása.

  infographic illustration    
 • Engedélyezik az első vakcinát az EU-ban 
  2020. december 21. 

  Az Európai Bizottság engedélyezi az első Covid19 elleni biztonságos és hatásos oltóanyagot.

  infographic illustration    
 • Megkötött szerződések a koronavírus elleni védőoltásról az EU-ban 
  2020. november 25. 

  Az AstraZeneca és az Európai Bizottság között létrejött szerződés keretében a tagállamok 300 millió adag AstraZeneca-vakcinát szerezhetnek be. A Bizottság más vakcinagyártókkal, mint a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNTech-Pfizer, a Moderna és a CureVac is szerződést kötött.

  infographic illustration    
 • Az EU 500 millió euróra növeli hozzájárulását a COVAX-hoz 
  2020. november 12. 

  Az Európai Unió 500 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a COVAX eszközhöz annak érdekében, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok is hozzájuthassanak a jövőbeli Covid19-oltóanyaghoz.

  infographic illustration    
 • Hatékony stratégia a védőoltásokra 
  2020. október 15. 

  A Bizottság ismerteti a tagállamok Covid19 oltási stratégiáinak kulcsfontosságú elemeit, és a veszélyeztetett csoportokat, akiket először be kell oltani.

  infographic illustration    
 • 128 millió euró diagnosztikai és a védőoltással kapcsolatos kutatásra  
  2020. augusztus 11. 

  Az EU a „Horizont 2020” kutatási keretprogram forrásaiból 128 millió euróval támogat 23 új kutatási projektet. A támogatás a már eddig biztosított 48,25 millió eurón felül jön, melyből 18 kutatási projektjet támogat. A kutatók többek között vakcinák, új gyógymódok és diagnosztikai gyorstesztek kifejlesztésén, valamint a járványvédelmi felkészülés és reakció javításán dolgoznak.

  Az EU emellett 117 millió euróval támogat 8 projektet, amelyek diagnosztikával és gyógyszerekkel foglalkoznak.

  infographic illustration    
 • Az oltás kifejlesztésének meggyorsítása 
  2020. július 10. 

  A Parlament jóváhagyja az ideiglenes változtatásokat a klinikai vizsgálatok folyamatában, amely lehetőséget ad arra, hogy a koronavírus elleni oltásokat és kezeléseket gyorsabban kifejlesszék.

  infographic illustration    
 • 75 millió euró a CureVac oltóanyag-fejlesztő cég számára  
  2020. július 6.  

  Az Európai Fejlesztési Bank és az innovatív német CureVac oltóanyag-fejlesztő cég 75 millió eurós kölcsönről állapodtak meg. A cég dolgozik a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén és gyártásán is.

  infographic illustration    
 • Összefogás világszerte a koronavírus elleni védőoltás és gyógymód megtalálásáért 
  2020. június 27. 

  A „Globális fellépés a koronavírus ellen” kampány részeként szervezett adománygyűjtő csúcson újabb 6,15 milliárd euró gyűlt össze, ezzel együtt a vállalások együttes összege már 15,9 milliárd eurót tesz ki. Az EU partnereivel együtt még május 4-én világszerte felhívást tett közzé, amelyben arra kérte a világ országait és szervezeteit, hogy járuljanak hozzá a koronavírus elleni diagnosztika, gyógymódok és vakcinák fejlesztésének és bevezetésének kezdeti finanszírozásához.

  infographic illustration    
 • Uniós oltóanyag-stratégia 
  2020. június 17. 

  Az Európai Bizottság európai stratégiát terjeszt elő a Covid19 elleni oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és alkalmazásának felgyorsítására.

  infographic illustration    
 • 100 millió euró a védőoltás kifejlesztésére 
  2020. június 11. 

  Az Európai Beruházási Bank 100 millió euró támogatást biztosít a BioNTech SE immunterápiával foglalkozó társaság számára a Covid19 oltási programjának kifejlesztéséhez.

  infographic illustration    
 • 314 millió euró induló vállalkozások innovatív tecnológiájára 
  2020. június 8. 

  Az Európai Innovációs Tanács (EIC) kísérleti programjára 166 millió eurót különítettek el 36 cég számára. A forrásokra startupok és kisvállalkozások pályázhatnak a világjárvány elleni fellépést és az azt követő helyreállítást segítő projektjeikkel. Emellett több mint 148 millió eurót juttat majd további 36 vállalatnak, melyek hozzájárulnak az európai helyreállítási terv megvalósításához. Ezeken túlmenően 139 koronavírussal foglalkozó vállalat megkapta az újonnan bevezetett Covid19 kiválósági pecsétet, amely segíti, hogy más finanszírozási forrásokból támogatást szerezzenek.

  infographic illustration    
 • További 122 millió euró a kutatás és innováció támogatására 
  2020. május 19. 

  A Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra. A pályázati felhívás révén kiválasztott projektek célja, hogy a gyártás igazodjon a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítása támasztotta igényekhez. Ezenfelül olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztésére összpontosítanak, melyek az esetek feltárását, nyomon követését és a betegellátást hivatottak javítani. Emellett hozzájárulnak majd, hogy jobban megértsük a járvány társadalmi-gazdasági következményeit és emberi viselkedésre gyakorolt hatásait.

  infographic illustration    
 • Az adatok megosztása a kutatók között 
  2020. április 20. 

  Az Európában és az egész világon dolgozó kutatók támogatása érdekében az Európai Bizottság több partnerrel együtt elindít egy európai Covid19 adatbázist, amely biztosítja a rendelkezésre álló kutatási adatok gyors gyűjtését és megosztását.

  infographic illustration    
 • A biztonság és a magánadatok védelmének biztosítása a nyomkövető alkalmazások használata során 
  2020. április 17. 

  Az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve összeállította a Covid19-járvánnyal kapcsolatos appok kifejlesztésére vonatkozó irányelveit, hogy segítséget adjon az adatvédelmi szabályok betartásához. A Parlament szerint bármilyen, a világjárvány ellen használt digitális technikának teljes mértékben összhangban kell lennie a szigorú európai adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó szabályokkal. 

  infographic illustration    
GAZDASÁG 
A pénzügyi ágazat és a vállalkozások támogatása  
 • Megállapodás a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről 
  2020. december 18. 

  A Tanács és a Parlament tárgyalói megállapodnak a h Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről, amely a Covid19 helyreállítási terv kulcsfontosságú eszköze. 672,5 milliárd eurónyi kölcsönt és támogatást tesz elérhetővé az uniós országok reformjainak és beruházásainak támogatására.

  infographic illustration    
 • A Parlament jóváhagyta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést 
  2020. december 16. 

  A Parlament hozzájárult a következő többéves költségvetési kerethez (MFF), így az európaiak már 2021 elején hozzájutnak az uniós támogatásokhoz.

  infographic illustration    
 • Kompromisszumos megoldás a hosszú távú uniós költségvetésről 
  2020. november 10. 

  A Parlament tárgyalócsoportja ideiglenes megállapodásra jutott az EU 2021–2027-es költségvetéséről a Tanáccsal. A Parlament 16 milliárd euró többletet biztosított a júliusi EU-csúcson elfogadott csomagon felül. 15 milliárd euróval megerősítik a kiemelt programokat, és 1 milliárd euróval növelik a tartalékot a jövőbeli igények és válságok kezelésére.

  infographic illustration    
 • 6,2 milliárd euró a válság kezelésére és az oltások bevezetésének felgyorsítására 
  2020. szeptember 17. 

  A Parlament jóváhagyja a 2020-as költségvetés 6,2 milliárd euróval történő emelését: a kohéziós alapokat 5,1 milliárd euróval egészítik ki, és további 1,1 milliárd eurót fordítanak a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére és terjesztésére.

  infographic illustration    
 • A képviselők utat nyitnak a koronavírus utáni helyreállítási tervnek 
  2020. szeptember 16. 

  A képviselők gyorsított eljárásban szavaztak a saját forrásokról szóló határozattal kapcsolatos álláspontjukról. Így újabb akadály hárult el annak a kulcsfontosságú uniós jogszabálynak az elfogadása elől, amelynek révén az Európai Bizottság a helyreállítási alap feltöltésére 750 milliárd euró piaci hitelt vehet fel a gazdaság újraindítására.

  infographic illustration    
 • Az EP javításokat kér a hosszú távú uniós büdzséről szóló megállapodásban 
  2020. július 23. 

  Az állam- és kormányfők megállapodásra jutnak a helyreállítási csomag és a 2021-2027 közötti uniós költségvetés kapcsán. Az EP-képviselők szerint ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan. Szerintük a digitális menetrend és egyéb uniós prioritások sorsa kérdésessé vált, az EP jóváhagyásához javítani kell a megállapodáson.

  infographic illustration    
 • A bankok hitelnyújtásra vonatkozó szabályainak enyhítése  
  2020. június 19. 

  A Parlament új jogszabályt fogadott el, hogy ideiglenesen kedvező feltételeket biztosítson a bankok számára a vállalatok és háztartások hitelének támogatására, így enyhítve a Covid19 gazdasági következményeit.

  infographic illustration    
 • Az EKB Pandémiás Veszélyhelyzeti Eszközvásárlási Programja (1,35 billió euró) 
  2020. június 4. 

  Az Európai Központi Bank a világjárvány kapcsán már mozgósított, eredetileg márciusban 750 milliárd euróban meghatározott összeget megnöveli, és  ideiglenes eszközvásárlási programot indított magán- és állami értékpapírok vásárlására 1,35 billió euró összegben.

  infographic illustration    
 • 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő helyreállítási csomag 
  2020. május 27. 

  Az EP-képviselők üdvözölték az Európai Bizottság javaslatát a hosszú távú uniós költségvetés részét képező 750 milliárd eurós helyreállítási tervre, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök ismertetett az EP-ben. A képviselők április 17-én és május 15-én elfogadott állásfoglalásaikban kérték egy ambiciózus és robosztus helyreállítási csomag kidolgozását, amelynek a középpontjában az uniós polgárok állnak.

  infographic illustration    
 • Az uniós stratégiai alapok forrásainak célba juttatása a lehető legnagyobb rugalmassággal  
  2020. április 23.  

  Megváltoztak a szabályok, így a tagállamok igényeik szerint csoportosíthatnak át forrásokat a három kohéziós alap (az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap), a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között.

  infographic illustration    
 • Az EIB 65 milliárd euró mozgósításával támogatja a gazdaságot 
  2020. április 16.  

  Az Európai Beruházási Bank 25 milliárd eurós garanciaalapot hozott létre, amely a várakozások szerint az eddig mobilizált 40 milliárd eurón felül akár további 200 milliárd eurót is mozgósítani tud majd az európai gazdaság élénkítésére.

  infographic illustration    
 • Európai ütemterv a járvány megfékezését célzó intézkedések fokozatos megszüntetésére  
  2020. április 15.  

  Az Európai Bizottság és az Európai Tanács iránymutatást és ajánlásokat tett közzé a tagállamok számára azzal kapcsolatban, hogy mikor oldják fel a kijárási korlátozást.

  infographic illustration    
 • Azonnali segítség legalább 100 000 kkv számára 
  2020. április 6.  

  Tekintettel arra, hogy mennyire súlyosan érinti a járványügyi válság a kis- és középvállalkozásokat, az EU közel 8 milliárd euró összegű finanszírozási forrást szabadított fel az európai kkv-k számára.

  infographic illustration    
 • Uniós strukturális alapok az alapvető beruházásokhoz és forrásokhoz (37 milliárd euró)  
  2020. március 27.  

  Az EU a strukturális alapokból 37 milliárd eurót bocsát rendelkezésre a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozását célzó beruházási kezdeményezés számára az egészségügyi rendszerek, a kis- és középvállalkozások, valamint a munkaerőpiacok támogatására.

  infographic illustration    
 • Rugalmasabb költségvetés 
  2020. március 23.  

  Az EU növelte a költségvetési szabályok rugalmasságát annak érdekében, hogy a tagállamoknak rendkívüli kiadásokra nyíljon módjuk a válságkezelés kapcsán.

  infographic illustration    
 • Az állami támogatásokra vonatkozó szabályok felülvizsgálata  
  2020. március 19.  

  A felülvizsgálatnak hála a tagállamok rugalmasan alkalmazhatják az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat, hogy a vállalkozások típustól függetlenül továbbra is elegendő likvid forrással rendelkezzenek és ne kelljen szüneteltetniük gazdasági tevékenységüket.

  infographic illustration    
Foglalkoztatás és társadalom  
A háztartások jövedelmének és a munkahelyeknek a támogatása a válság idején  
 • A munkahelyek megőrzése és a vállalkozások életben tartása (100 milliárd euró)  
  2020. október 27.  

  A koronavírus-járványra adott válaszlépések egyikeként az EU május 19-én fogadta el a SURE-t, finanszírozást biztosítva a tagállamoknak kedvező feltételű kölcsönök formájában, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen senkit elbocsátaniuk, csökkenthessék az alkalmazottak munkaidejét, ugyanakkor jövedelemtámogatást biztosíthassanak.

  Az első kifizetéseket október 27-én folyósították.

  infographic illustration    
 • Határt átlépő, ingázó, és idénymunkások 
  2020. június 19. 

  A Parlament sürgős fellépésre szólít fel a határokat átlépő és az idénymunkások egészségének, biztonságának és tisztességes munkakörülményeinek védelme érdekében a koronavírus idején is.

  infographic illustration    
 • Segítség a gazdáknak és a halászoknak  
  2020. június 19. 

  Az EU rugalmasabbá tette a mezőgazdaság, a halászat és az akvakultúra finanszírozását, hogy a válság sújtotta ágazatok meg tudjanak birkózni a Covid19 hatásával.

  infographic illustration    
 • A SARS-CoV-2 kockázata a munkavállalókra 
  2020. június 11. 

  A Parlament és a Bizottság egyetért abban, hogy a Covid19-et (SARS-CoV-2) okozó vírust az EU biológiai anyagokról szóló irányelvének 3. kockázati csoportjába sorolják, hogy biztosítsák a munkavállalók egészségének és biztonságának további garanciáit.

  infographic illustration    
 • Uniós iránymutatás a munkahelyre való biztonságos visszatéréshez 
  2020. április 24. 

  Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség iránymutatást adott ki a munkába való visszatérésről, hogy a munkavállalók biztonságos és egészséges körülmények között térhessenek vissza.

  infographic illustration    
 • Gondoskodás a leginkább rászorulókról  
  2020. április 23.  

  A fertőzésveszély csökkentése érdekében a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapon keresztül nyújtott élelmiszersegélyek és alapvető anyagi támogatás elektronikus vagy papír kuponokon keresztül is célba juttatható. A segélyezésben részt vevők és az önkéntesek egyéni védőeszközöket kapnak.

  infographic illustration    
 • Pénzügyi támogatás a Szolidaritási Alapon keresztül (800 millió euró)  
  2020. március 26.  

  The EU Solidarity Fund’s scope is extended to cover public health emergencies, making €800 million available in 2020 for member states hit hardest by the pandemic.

  infographic illustration    
 • A hálózatok túlterheltségének csökkentése 
  2020. március 19.  

  Az EU arra kérte a Netflixet, a Facebookot és a YouTube-ot, hogy a világháló tehermentesítéséhez csökkentsenek a közvetített tartalmak minőségén.

  infographic illustration    
Személy- és áruszállítás  
Az utazás korlátozása és a létfontosságú szolgáltatások célba juttatása  
 • Védelem a Covid19 ellen télen is 
  2020. december 2. 

  Az Európai Bizottság stratégiát dolgozott ki a koronavírusos esetek számának csökkentése érdekében a téli időszakra. Ez ajánlásokat tartalmaz a tagállamok számára, és javasolja, hogy továbbra is tartsák be a fizikai távolságtartás és a maszkviselés követelményeit, folytassák a tesztelést és az kontaktkövetést, adjanak tanácsot a biztonságos utazáshoz, és dolgozzanak továbbra is oltási stratégiájukon.

  infographic illustration    
 • Az uniós nyomkövető és figyelmeztető alkalmazások harmonizációja 
  2020. október 19. 

  A Bizottság egy uniós szintű rendszert hozott létre annak biztosításáért, hogy a tagállamok nyomkövető alkalmazásai a határokon átnyúlóan is működjenek. Az első, ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódó alkalmazások, a Corona-Warn-App (Németország), a COVID tracker (Írország) és az Immuni (Olaszország). További alkalmazásokat október és november folyamán kötnek be a rendszerbe.

  infographic illustration    
 • A tagállamoknak egységesíteni kellene a tesztelést és az egészségügyi intézkedéseiket 
  2020. szeptember 17. 

  Az egységes meghatározások, egészségügyi kritériumok és módszertanok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Unióban hatékonyan lehessen fellépni a járvány és következményei ellen, véli az EP a szeptemberben elfogadott állásfoglalásában.

  infographic illustration    
 • Az utazási korlátozások fokozatos feloldása 
  2020. június 15. 

  A tagállamok lassanként feloldják a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében bevezetett utazási korlátozásokat. A Parlament szeretné mielőbb visszaállítani a schengeni övezet eredeti állapotát és garantálni a szabad mozgást.

  infographic illustration    
 • “Re-open EU”: A szabad mozgás visszaállítása és a turizmus támogatása  
  2020. június 14. 

  Az Unió elindítja a ''Re-open EU'' oldalt, ahol valós időben lehet követni az információkat a határok megnyitásáról, a rendelkezésre álló közlekedési eszközökről, az esetleges utazási korlátozásokról, a népegészségügyi és biztonsági intézkedésekről az egyes tagállamokban, az Unió összes hivatalos nyelvén.

  infographic illustration    
 • Tanácsok a biztonságos utazáshoz 
  2020. május 13. 

  Az Európai Bizottság is iránymutatásokat és ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segítik tagállamokat, hogy az utazási korlátozások eltörlése után is fennmaradjon a biztonság.

  infographic illustration    
 • Az üresen repülő járatok leállítása 
  2020. március 26.  

  Az EU ideiglenesen felfüggesztette annak a követelménynek az alkalmazását, hogy a légitársaságoknak menetrendjük megőrzéséhez fel kell használniuk a részükre kiosztott fel- és leszállási résidőket. A szabályozást 2021. február 10-én kiegészítették.

  infographic illustration    
 • Az áruk és szolgáltatások folyamatos áramlásának biztosítása  
  2020. március 18.  

  Az EU zöldsávos határátkelőhelyeket nyitott, hogy az egységes piacon belül biztosítsa az alapvető árucikkek, valamint a létfontosságú orvosi és védőeszközök zavartalan ellátását.

  infographic illustration    
 • Utazási korlátozások a járvány megállításához  
  2020. március 17.  

  A nem halaszthatatlan utazások előtt az EU lezárta határait, hogy visszaszorítsa a Covid19-járvány terjedését.

  infographic illustration    
 • Az európaiak hazaszállítása  
  2020 januárjától  

  Az uniós polgári védelmi mechanizmusnak köszönhetően uniós polgárok tízezreit sikerült hazájába visszajuttatni a világ minden tájáról.

  infographic illustration    
Globális válasz 
A partnerországok támogatása a koronavírus elleni küzdelemben  
 • 20 millió euró a délkelet-ázsiai országok egészségügyi rendszereinek 
  2020. december 1. 

  Az EU új, 20 millió eurós programot indít a partnerországok megfigyelési és tesztelési kapacitásának megerősítésére a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN), és támogatja egészségügyi rendszereiket.

  infographic illustration    
 • 86,5 millió euró Ghánának 
  2020. november 20. 

  Az EU 86,5 millió eurót sürgősségi támogatást mozgósít Ghána számára a járvány következményeinek kezelésére.

  infographic illustration    
 • 92 millió euró a Száhel-övezetnek 
  2020. november 9. 

  Az EU 92 millió eurót biztosít Burkina Fasónak, Mauritániának, Nigernek és Csádnak, hogy segítse az országokat az egészségügyi ellátás biztosításában és a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklésében.

  infographic illustration    
 • 25 millió euró Gambia számára 
  2020. október 19. 

  Az EU a Team Europe csomag részeként 25 millió eurót mozgósít Gambia számára, hogy hozzájáruljon a talpra álláshoz a világjárványból okozta válságból és támogassa a demokratikus átmenetet.

  infographic illustration    
 • Humanitáris légifolyosó  
  2020. szeptember 11.  

  Légifolyosót nyitott az EU a humanitárius területen dolgozók számára és a sürgősségi ellátásra szorulók szállítására a világ kritikushelyzetben lévő területein.

  Május 8-i indulása óta 67 járat szállított orvosi felszereléseket és dolgozókat Afrika, Ázsia és Amerika kritikus területeire.

  infographic illustration    
 • Folytatódik az orvosi eszközök és védőfelszerelések szállítása a rászoruló országoknak 
  2020. július 28. 

  Az EU a polgári védelmi mechanizmusa révén továbbra is orvosi eszközöket és védőfelszereléseket szállít a rászoruló országoknak.

  infographic illustration    
 • 64 millió euró Dél-Afrika számára 
  2020. július 20. 

  A Bizottság 64,7 millió EUR összegű humanitárius segélyt nyújt a dél-afrikai régió országai számára a Covid19-járvánnyal, a szélsőséges időjárási körülményekkel és más válságokkal küzdő népesség megsegítésére. A következő országokban finanszíroz majd humanitárius projekteket: Angola, Botswana, Comore-szigetek, Szváziföld, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namíbia, Zambia és Zimbabwe.

  infographic illustration    
 • Új támogatási csomag Észak-Afrikának 
  2020. július 2. 

  Az EU új támogatási csomagot fogadott el a menekültek és a helyi lakosok megsegítésére, és a koronavírus okozta problémák kezelésére. A csomag 80 millió eurót új támogatásból, és 30 millió euró, az Afrika számára fenntartott vészhelyzeti alapból átcsoportosított összegből áll.

  infographic illustration    
 • Támogatás a Közép-afrikai Köztársaságnak 
  2020. június 19. 

  Az EU 54millió eurós támogatással járul hozzá a Közép-afrikai Köztársaság koronavírus elleni küzdelméhez.

  infographic illustration    
 • További 60 millió euró kelet-afrikai országoknak 
  2020. június 17. 

  Az EU 60 millió eurót mozgósított, hogy segítsen a járvány gazdasági-szociális hatásainak enyhítésében.

  Az EU már májusban jóváhagyott egy 105,5 millió eurós keretösszeget humanitárius segélynyújtásra Dzsibuti, Etiópiai, Kenya és Szomália számára, hogy többek között egészségügyi ellátást és élelmet biztosítsanak a menekültek számára.

  infographic illustration    
 • További 50 millió euró humanitárius segítségnyújtásra 
  2020. május 20. 

  Az EU további 50 millió euró értékű humanitárius támogatása hozzáférést biztosít az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a védőeszközökhöz, a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez. Az új keretösszeg a számottevő humanitárius válsággal küzdő, kiszolgáltatott csoportokat támogatja, különösen a Száhel-övezetben és a Csád-tó térségében, a Közép-afrikai Köztársaságban, az afrikai Nagy-tavak régiójában, Kelet-Afrikában, Szíriában, Jemenben, Palesztinában és Venezuelában élőket, valamint a rohindzsákat. A finanszírozást nem kormányzati szervezeteken, nemzetközi szervezeteken, az ENSZ ügynökségein, valamint a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségén keresztül fogják célba juttatni.

  infographic illustration    
 • 3 milliárd eurós kölcsön a szomszédos és más partnerországoknak  
  2020. május 15.  

  Az EU 3 milliárd euró hitelt hagyott jóvá a szomszédainak és partnerországainak, hogy enyhítsék a világjárvány negatív társadalmi és gazdasági hatásait, és meg tudják őrizni a pénzügyi stabilitást.

  infographic illustration    
 • 3,3 milliárd euró támogatás a nyugat-balkáni országoknak  
  2020. április 29.  

  Az EU több mint 3,3 milliárd eurót bocsát nyugat-balkáni partnerei rendelkezésére, az egészségügyi ágazat támogatásához, a társadalmi és gazdasági fellendüléshez, a menekülteknek nyújtott humanitárius segítségnyújtáshoz, valamint a makro- és mikroszintű pénzügyi támogatásokhoz.

  infographic illustration    
 • Több mint 36 milliárd euró támogatás a partnerországoknak  
  2020. április 8.  

  Az EU elindította a 36 milliárd eurós „Európa együtt” csomagot, mely egyesíti az EU és a tagállamok erőforrásait, hogy kiemelten segítse Afrika országait, és az EU szomszédságában lévőket, de ezeken kívül még segítséget nyújtson Ázsiának, a csendes-óceáni térségnek, Latin-Amerikának és a Karib-szigeteknek is.

  infographic illustration    
 • Akár 28 millió eurós támogatás Afrika szubszaharai részének  
  2020. április 8.  

  Az európai és a fejlődő országok között a klinikai kísérletek terén létrejött partnersége (EDCTP) három felhívást indít a szubszaharai Afrika kutatási kapacitásainak támogatása érdekében, legfeljebb 28 millió eurós költségvetéssel a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs programja révén.

  infographic illustration    
 • További 55 millió euró a jordániai és libanoni szír menekülteknek 
  2020. június 10. 

  Az EU 55 millió eurót mozgósított a Jordániában és Libanonban élő szír menekültek számára. Az EU márciusban már közel 240 millió eurós csomagot hagyott jóvá, amellyel segítséget nyújt a szíriai menekülteknek és az iraki, jordániai és libanoni kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek, illetve segíti a befogadó országokat többek között a közegészségügyi válság jobb kezelésében.

  infographic illustration    
 • 700 millió euró pénzügyi segítség Görögországnak a migráció kezelésére  
  2020. március 3.  

  Az EU 350 millió eurót szabadított fel Görögország támogatására, ahová a legtöbb menekült és bevándorló érkezik az Unión belül. A költségvetés-módosítás részeként további 350 millió euró pénzügyi támogatást lehet igényelni. Ezenkívül az EU a polgári védelmi mechanizmuson keresztül segítséget nyújt a görögöknek az orvosi felszerelések, orvosok, menhelyek, sátrak finanszírozásában.

  infographic illustration    

A koronavírusról szóló hamis információk megnehezítik a járvány elleni védekezést. Az EU megbízható információkat biztosíta vírusról és igyekszik ezt minél több emberhez eljuttatni. Ennek érdekében összefogott a nagy közösségimédia-platformokkal, hogy azok eltávolítsák az álhíreket és csaló hirdetéseket oldalaikról.

Június 10-én az Európai Bizottság konkrét javaslatokkal állt elő, amelyek gyorsan segíthetnek a dezinformáció elleni harcban.


Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, mit tesz az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.