A klímaváltozás elleni küzdelmet a Covid19-válság után is szem előtt kell tartani 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Covid19-járvány utáni gazdaságélénkítő és helyreállító csomag célja egy fenntartható jövő megalapozása.

©PavloVakhrushev/AdobeStock  

A Covid19 okozta egészségügyi válság és annak következményei a legfontosabb prioritás az EP napirendjén. Kezelésére a Bizottság egy olyan helyreállítási csomagot javasolt, amely egy zöldebb, digitális, a válságoknak ellenálló Európát építene.

A Bizottság azután nyújtotta be javaslatát egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra, hogy a Parlament nagyszabású gazdaságélénkítő és helyreállítási tervet kért, amelynek központi eleme a zöld megállapodás kell hogy legyen, az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A jövő generációra fókuszáló javaslatot Ursula von der Leyen bizottsági elnök ismertette a május 27-i plenáris ülésen az EP-ben. A célja, hogy egy fenntartható jövő felé vezesse Európát, a Bizottság szerint ehhez az Unió 2021–2027 közötti költségvetésének 25%-át a klímaváltozás elleni küzdelemre kellene fordítani.

Az EP-képviselők üdvözölték a javaslatot, de azt még jóvá kell hagyniuk, ahogy a Tanácsnak is.

A világjárvány hatása a károsanyag-kibocsátásra


Az egész Európában bevezetett szigorú kijárási korlátozások miatt nagyban csökkent a légszennyezés mértéke. A nagyobb európai városokban a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációja is komoly mértékben csökkent.

A zárva tartó irodák, a turizmus visszaesése és a lelassult gazdaság miatt a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen csökkent.

Várhatóan csökkenni fog az energia iránti igény és az ipari tevékenységek mértéke is. Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kibocsátási egységek ára 40% -kal esett 2020 február közepe és március közepe között. A rendszer célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

Uniós lépések az éghajlatváltozás megfékezéséért


Az Európai Parlament tavaly november 28-án hirdetett éghajlatváltozási veszélyhelyzet, és felszólította a Bizottságot, hogy biztosítsa: minden javaslat a maximum 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést szolgálja.

A Bizottság decemberben ismertette az európai zöld megállapodásra vonatkozó tervét, majd márciusban javaslatot tett egy uniós klímatörvényre, amelynek köszönhetően a kontinens 2050-re elérheti a karbonsemlegességet. A Parlament januárban magasabb kibocsátáscsökkentési célt kért a Bizottságtól, hogy az EU biztosan el tudja érni klímacéljait.

Az EP környezetvédelmi szakbizottsága április 21-én egyeztetett Frans Timmermans uniós biztossal, aki kijelentette: az uniós klímacélok érdekében meghatározott terv továbbra is áll. A Parlament várhatóan októberben dönt álláspontjáról. A jogszabály az EP-nek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen, és a képviselők szeretnék, ha ezt még a következő, 2021-es klímakonferencia előtt el tudná fogadni.

Háttér


Az európai zöld megállapodást 2019. novemberében indította útnak az EU a fenntarthatóság növelése érdekében. Az éghajlatváltozástól a mezőgazdaságon, a mobilitáson és a biodiverzitáson át a környezetszennyezés visszaszorításáig számos területre kiterjed. A Bizottság által már előterjesztett konkrét javaslatok között szerepelnek például:


Ide kattintva elolvashatja, mit tesz az EU a koronavírus elleni küzdelemben, itt pedig megtalálja idővonalunkat, amelyen összefoglaltuk a Covid19-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedéseket.