Egészségügyi veszélyhelyzetek az EU-ban: felkészülés és válságkezelés 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Új programot indít az EU, amelynek célja, hogy Európa egészségügyi rendszerei felkészüljenek a Covid19-járványhoz hasonló, határokon átnyúló válságokra.

©Vchalup/AdobeStock  

A Covid19-járvány rámutatott, hogy az EU országainak válsághelyzetben jobban együtt kell működniük és össze kell hangolniuk a lépéseiket, és fel kell ruházniuk az EU-t olyan jogosítványokkal, amelyeknek köszönhetően hatékonyan tud reagálni a jövőbeli határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetekre.

A tanulságokra épít az Unió új, „az EU az egészségügyért" („EU4Health”) elnevezésű programja, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány miatt felszínre került hiányosságokat. Az egészségügy elsősorban tagállami kompetencia, az EU kiegészítheti és támogathatja a nemzeti intézkedéseket, és elfogadhat jogszabályokat egyes ágazatokban.

Az EU közegészségügyi politikájáról ide kattintva tudhat meg többet.

Az egészségügyi program célja a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával a válságokra történő felkészülés és azok hatékonyabb kezelése, valamint az innováció és a beruházások ösztönzése.

A program három fő célkitűzése 
 • az európaiak védelme a határokon átnyúló súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben 
 • gyógyszerek és orvostechnikai eszközök elérhetővé tétele 
 • az egészségügyi rendszerek megerősítése 

Az egészségügyi program az EU nagyszabású, jövő generációra fókuszáló gazdasági helyreállítási tervének része, amelyet a május 27-i plenáris ülésen ismertetett a Bizottság elnöke. Az EP-képviselők már korábban is egy átfogó egészségügyi kezdeményezést sürgettek. Április 17-én a Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben különálló költségvetés létrehozását kérte a nemzeti egészségügyi rendszerek támogatására a válság idején, valamint a válság utáni beruházásokra, hogy rugalmasabbá tegye az egészségügyet és koncentráljon a leginkább rászorulókra.

A Parlament európai egészségügyi uniót akar


Az EP 2020. július 10-i állásfoglalásában ismét hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez. A képviselők ezért többek között az alábbiakat kérték:

 • Mindenki elérhető áron juthasson hozzá a koronavírus-oltóanyaghoz és kezeléshez
 • Sürgősen el kell végezni a tagállamokban az egészségügyi rendszerek tűrőképességét vizsgáló stresszteszteket
 • A jövőbeli járványok elleni védekezésül létre kell hozni az európai egészségügyi reagálási mechanizmustAz egészségügyi program a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozik, de a válság utáni helyreállításhoz kapcsolódó intézkedések a következő pár évre fókuszálnak.

Felkészülés a jövőbeli válságokra


Az Unió “RescEU” programja az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében gyors reagálást tesz lehetővé a válsághelyzetekben, és ez így is marad. „Az EU az egészségügyért” program ugyanakkor hosszabb távú felhasználásra szánt, stratégiai egészségügyi készleteket és egyéb stratégiai tartalékokat foglal magában. Ilyenek például a a válság esetén mozgósítható orvosi és más egészségügyi személyzetből álló „tartalékstáb”, vagy a válaszlépéseket összehangoló, szakértőkből álló csoport.

Gyógyszerkészletek létrehozása


A program egyik fontos célja, hogy időben észrevegyék, ha hiány alakulna ki gyógyszerekből, orvostechnikai eszközökből, vagy egyéb, a válsággal kapcsolatos termékekből. Az EU szerint fontos, hogy ezeket megfizethetővé tegyék, de emellett az innovációt is támogassák.

Támogatás a tagállami egészségügyi rendszereknek


Ellenállóbbá kell tenni a nemzeti egészségügyi rendszereket betegségmegelőző programok támogatásával, a jó gyakorlatok megosztásával, összefogással a nemzetközi színtéren és az egészségügyhöz történő hozzáférés javításával - szerepel a program céljai között.

Az új egészségügyi program a „globális egészségszemlélet” elvére épül: 
 • elismeri az emberi és az állati egészség közötti összefüggést, azt, hogy a betegségek átterjedhetnek az emberekről az állatokra és fordítva, továbbá azt, hogy a környezet révén az emberek és az állatok kapcsolatban állnak 

Hosszú távon is fel kell készülni a kihívásokra


A program az alábbi témakörökkel is foglalkozik:

 • hozzáférés a jó minőségű, megfizethető egészségügyi ellátáshoz az egyenlőtlenségek megszüntetésével
 • a nem fertőző, például a daganatos betegségek, a mentális egészséget érintő problémák, és a ritka betegségek kezelése
 • az egészségügyi rendszerek kapacitásainak egyenlőtlen eloszlása
 • az anitbiotikumok használatának visszaszorítása bizonyos esetekben
 • a digitális innovációk széles körű elterjedése
 • a környezetkárosodásból és -szennyezésből, valamint a demográfiai változásokból eredő egészségügyi terhek
 • a védőoltások további ösztönzése


Mire terjed ki az új uniós egészségügyi finanszírozás?


Az új program révén a Bizottság 9,4 milliárd eurót szánna az egészségügyi rendszerek megerősítésére a követlező hoszzú távú költségvetésből. Ez 23-szor nagyobb összeg, mint amit az előző hosszú távú büdzsé egészségügyre fordított. A Parlament 2020 júliusában elfogadott állásfoglalásában üdvözölte a javaslatot, de külön költségvetést kért a kórházak és más egészségügyi rendszerek infrastruktúrájának javítására.

„Az EU az egészségügyért" program például az alábbiak finanszírozásával segít: 
 • országspecifikus, testreszabott támogatás és tanácsadás a leginkább rászoruló országoknak 
 • képzési és csereprogramok orvosok és egészségügyi dolgozók számára 
 • a tagállami felkészültségi és reagálási intézkedések ellenőrzése 
 • klinikai vizsgálatok a gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésének felgyorsítása érdekében 
 • határokon átnyúló együttműködés és partnerségek 
 • elemző tevékenységek, például tanulmányok készítése, adatgyűjtés 

További egészségügyi beruházásokat más uniós programok révén nyújt az EU, mint például az európai regionális fejlesztési és kohéziós alapokat az infrastruktúra építéséhez, a Horizon Europe programot az egészségügyi kutatáshoz és innovációhoz, az ESZA+ programot pedig a kiszolgáltatott csoportok támogatásához.

A Parlament és a tagállamok egyeztetnek az új egészségügyi programról a hosszú távú költségvetésről szóló tárgyalások részeként. Az EU 2021 január 1-jétől szeretné, ha az életbe léphetne.