A Parlament megalapítja a Daphne Caruana Galizia újságírói díjat 

 
 

Az Európai Parlament újságírói díjat alapít, amely Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónőnek állít emléket, akit 2017-ben gyilkoltak meg.

Daphne Caruana Galizia  

Az újságírók munkájának elismerése


Október 16-án, Daphne Caruana Galizia halálának évfordulóján indítja útjára az EP a díjat, amellyel az Európai Unió elveit és értékeit képviselő újságírókat díjazza.

„A Daphne Caruana Galizia újságírói díj elismeri az újságírók kulcsfontosságú szerepét a demokráciánk megőrzésében, és a szabad sajtó fontosságára emlékeztet. A díj célja, hogy segítse az újságírókat a létfontosságú és gyakran veszélyes munkájukban, és biztosítsa az oknyomozó újságírókat az Európai Parlament támogatásáról"- mondta Heidi Hautala (zöldpárti, finn), az EP alelnöke.

A díjhoz 20 ezer euró jár


A 20 ezer eurós jutalommal járó díjat 2021 októberétől adományozza a Parlament az EU-ban dolgozó újságíróknak, vagy újságírócsoportoknak. A jelölteket és a díjazottat egy független szervezet választja ki.

Ki volt Daphne Caruana Galizia?


Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista volt, akinek munkája főként a korrupciós ügyek feltárására, pénzmosási esetekre, szervezett bűnözésre, a máltai állampolgársági papírok eladására és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyára koncentrált. Számos zaklatás és fenyegetés érte, míg 2017. október 16-án az autójába rejtett pokolgéppel meggyilkolták.

A hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondását eredményezte.

A képviselők 2019 decemberében elfogadott állásfoglalásukban aggasztónak találták a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás hitelességét és kérték a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket.

Az EP határozottan fellép a szabad sajtó mellett, felszólítva az uniós országokat a megfelelő állami finanszírozás biztosítására, valamint a sokszínű, független és szabad média támogatására egy 2018 májusában elfogadott állásfoglalásában. A koronavírus-járvány kitörésekor pedig hangsúlyozta, hogy a félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent, és minden európai számára elérhetővé kell tenni a megbízható információforrást.