A mesterséges intelligencia szabályozása: az EP álláspontja 

 
 

A mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó uniós szabályokat úgy kell alakítani, hogy fellendítsék az innovációt, garantálják a biztonságot és védjék az alapvető jogokat - mondja az EP.

A mesterséges intelligencia használata számokban  

Az EP álláspontja a mesterséges intelligencia szabályozásáról


Az Európai Bizottság várhatóan 2021 első felében tesz javaslatot az új jogszabályra. A Parlament szakbizottságot hozott létre a technológia gazdasági hatásainak vizsgálatára. „Európának olyan megbízható mesterséges intelligenciát kell fejlesztenie, amely kiküszöböli az esetleges elfogultságot a diszkriminációt, és a közjót szolgálja, ugyanakkor hozzájárul az üzleti élet és az ipar fellendítéséhez és a gazdasági jóléthez” - mondta a szakbizottság elnöke, Dragoș Tudorache (Renew, román).

Az EP-képviselők 2020. október 20-án három dokumentumot fogadtak el, amelyek célja, hogy úgy ösztönzi a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy közben az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősíti.

A képviselők szerint a szabályoknak emberközpontúaknak kell lenniük. Az első ajánlás ezért többek között arról szól, hogyan lehet biztosítani a biztonságot, átláthatóságot, elszámoltathatóságot, és az alapvető jogok tiszteletben tartását, és hogyan lehet elkerülni a diszkriminációt. „Az európaiak állnak a javaslat középpontjában" - mondta Ibán García del Blanco (szocialista, spanyol) jelentéstevő.

A második ajánlás főként a felelősségvállalásra koncentrál károkozás esetén. Axel Voss (néppárti, német) jelentéstevő elmondta: „Nem egyfajta forradalmat szeretnénk: egységes szabályoknak kell vonatkozniuk a vállalkozásokra, és figyelembe kell venni a hatályos törvényeket".

A szellemitulajdon-jog megfelelő rendszerének kialakítására fókuszál a harmadik jelentés. Stéphane Séjourné (Renew, francia) jelentéstevő szerint a megoldandó kérdések közül az egyik legfontosabb azt meghatározni, hogy ki a tulajdonosa a teljes mértékben mesterséges intelligencia által létrehozott újításnak.

A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekről és a technológia veszélyeiről ide kattintva olvashat.

A mesterséges intelligencia és az átállás zöld energiára