Migráció: az EU visszatérésekre vonatkozó politikáját hatékonyabban kell alkalmazni az EP szerint 

 
 

Az emberi jogokat tiszteletben kell tartani azoknak a migránsoknak az esetében is, akiknek vissza kell térniük származási országukba - figyelmeztetnek az EP-képviselők.

Rendőr a görög határon © SAKIS MITROLIDIS / AFP  

A Parlament a december 16-i plenáris ülésen két állásfoglalást is elfogadott a menedékügy témájában. Az egyikben a képviselők bírálták, hogy az érvényben lévő menedékügyi jogszabályok sem a tagállamok közti méltányos felelősségmegosztást, sem a menedékügyi eljáráshoz való gyors hozzáférést nem biztosítják. A másik a harmadik országok illegálisan az EU-ban tartózkodó állampolgárainak hazájukba történő visszatéréséről szól.


Utóbbi a visszatéréseket szabályzó, jelenleg érvényben lévő irányelv végrehajtását kritizálja.


Az Unió migrációs politikájáról szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatja el.


A visszatérésekre vonatkozó szabályokat nem hatékonyan alkalmazzák az EP szerint


2019-ben az uniós országok több mint 490 ezer esetben hoztak olyan döntést, hogy az illegálisan az Unió területén tartózkodónak vissza kell térnie származási országába. A képviselők szerint túl rövid a határidő az önkéntes távozásra, a különböző beutazási tilalmak pedig megnehezítik a hazautazást. Felszólították az EU-országokat, hogy hagyjanak megfelelő távozási határidőt és vegyék figyelembe a ki- és beutazási tilalmakat.


Tineke Strik (zöldpárti, holland) jelentéstevő szerint a hatékony visszatérési politikának nem csak a visszatérési arányon kell alapulnia, hanem a visszatérő személyek sorsát is meg kell vizsgálnia, miután megérkeztek a célországba.


A képviselők szerint a hatóságoknak lehetőség szerint a harmadik országból érkezettek önkéntes távozását kellene előnyben részesíteni. ehhez pedig a tagállamoknak elegendő munkaerőt és megfelelő képzést kellene biztosítaniuk a kiutasítási határozatok meghozataláért és végrehajtásáért felelős hatóságok számára,


Az emberi jogokat mindig szem előtt kell tartani


A Parlament hangsúlyozza az alapvető jogok tiszteletben tartásának fontosságát az eljárások és a vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazása során.


A képviselők emellett kiemelték, hogy a kísérő nélkül érkező kiskorúakat nem lenne szabad visszaküldeni, kizárólag abban az esetben, ha a visszatérés bizonyíthatóan a saját érdeküket szolgálja.


További információ a migrációról Európába:

Az európai migrációs válság 2015-2016.

A migráció lehetséges okai

Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok