Határozott fellépés a sportesemények kalózközvetítése ellen 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az élő sportesemények közvetítése jelentős bevételi forrást jelent. Összefoglaltuk, hogyan állítanák meg az illegális közvetítéseket az EP-képviselők.

Az EP szerint többet lehet tenni az élő közvetítések védelme érdekében. ©Terovesalainen/AdobeStock  

Mi a baj az illegálisan közvetített sporteseményekkel?


Az élő sportesemények közvetítése jelentős bevételi forrást jelent a rendezvényszervezők számára, így gazdasági szempontból is fontos szerepe van. Ezeket azonban gyakran illegálisan osztják meg online a releváns szakmai weboldalak, amelyek üzleti modellje előfizetéses díjakon vagy hirdetéseken alapul. Ez sérti a szellemi tulajdonjogokat, és biztonsági kockázatot jelenthet a felhasználók számára is, akik kártékony programoknak vagy adatlopásoknak lehetnek kitéve, ideértve a hitelkártya-csalásokat is.

80%-a  ; a tulajdonjogi bevételeknek a közvetítési jogdíjakból származik

Idézet megosztása: 

Sportesemények és szerzői jogok


A sportesemények önmagukban nem jogosultak szerzői jogi védelemre, mivel nem nevezhetőek az EU szerzői jogi törvényében meghatározott „alkotásnak”, de a sportesemények felvétele ettől függetlenül védett. Néhány ország külön szabályokat vezetett be az élő közvetítésekre vonatkozóan, de ezek uniós szinten nincsenek összehangolva.

Miért szükséges a gyors jogorvoslat?


Az élő sportközvetítéseknek időben korlátozott gazdasági értéke van, ami lényegében az esemény időtartamát jelenti. A kalózkodás elleni fellépésre éppen ezért kevés a lehetőség.

Az ilyen jellegű kalózkodás elleni eljárások hosszúak és nem alkalmazhatók azonnal, ezért nem nevezhetőek hatékonynak. Az EP-képviselők úgy vélik, a legjobb megoldás a kalózadások azonnali megszüntetése.

Fellépés az illegális közvetítések ellen


A Parlament május 19-én jóváhagyott jelentése az élő közvetítésekkel kapcsolatban a meglévő jogok kiterjesztését szorgalmazza. A jelentés sürgeti az Európai Bizottságot, hogy javasoljon konkrét intézkedéseket, amik kifejezetten az élő sporteseményekre vonatkoznak és lehetővé teszik a tartalom azonnali eltávolítását vagy letiltását a jogtiszta, élő közvetítés blokkolása nélkül.

Az illegális tartalmat el kellene távolítani az észlelés után azonnal és legkésőbb az esemény kezdete után 30 perccel. Az új szabályok célcsoportja a hivatásos illegális műsorszolgáltatók, nem pedig azok a nézők, akik gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy illegális tartalmat fogyasztanak.

A szabályok nem vonatkozhatnak a helyszínről élőben megosztott tartalomra vagy a közönség által készített felvételekre, mivel ez nem sért semmilyen jogot, és szerves része a rajongói kultúrának.