Két éven belül a C típusú USB lesz az általános, közös töltő 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Parlament és a tagállamok megegyeztek, hogy a C típusú USB legyen a közös töltési szabvány a kis elektronikai eszközök esetében 2024 őszéig. Összefoglaló.

Heap a lot of cables connectors plugs.  

A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek. Környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt fog bevezetni.

Mi változik?

Az érintett eszközök

A jogszabály a mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fülhallgatókra, fejhallgatókra, kézi videojáték-konzolokra, hordozható hangszórókra, e-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, fülhallgatókra és a hordozható navigációs eszközökre vonatkozik. A laptopokat a törvény hatálybalépése után 40 hónappal kell a követelményekhez igazítani.

Alkalmazkodás az új követelményekhez

Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében a Bizottság módosíthatja az irányelv hatályát, különösen, ha vezeték nélküli töltési megoldásokról van szó.

Új készülékhez nem kell új töltő

Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszközt töltővel vagy anélkül vásároljanak. 

Továbbfejlesztett piacfelügyelet

Beleértve a nem megfelelő termékek vagy a tájékoztatási kötelezettségek be nem tartása elleni biztosítékokat.

Háttér 


A Parlament több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható készülékek közös töltőjét. Bár egyes vállalatok önkéntes kezdeményezései csökkentették a töltőtípusok számát, ezek nem voltak elegendőek az uniós e-hulladék csökkentésére vonatkozó célok teljesítéséhez. Az Európai Bizottság 2021 szeptemberében terjesztett elő javaslatot a közös töltőről. A Parlament és a tagállamok 2022. június 7-én ideiglenes megállapodásra jutottak a jogszabály végleges szövegéről. A hivatalos jóváhagyást követően, várhatóan nyár után, az uniós kormányoknak két évük lesz arra, hogy bevezessék a szabályokat a nemzeti jogba. A törvény nem vonatkozik a hatálybalépése előtt forgalomba hozott termékekre.