Erdőirtás - okai és az EU ellene tett lépései 

 
 

Összefoglaltuk mi okozza az erdőirtást, és mit tesz az EU az erdőirtott területeken előállított termékek behozatala ellen.

Az erdőirtás az erdők elpusztítását jelenti annak érdekében, hogy a földterületet más célokra lehessen használni.  

Az erdőpusztulás mértéke világszerte riasztó. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdő veszett oda erdőirtás miatt, ami az EU területének megfelelő nagyságú terület.

Az erdőirtás az erdők elpusztítását jelenti azért, hogy a földterületet más célokra lehessen használni.

Ezek a folyamatok főként a három nagy erdőmedencében zajlanak: az Amazonas (Dél-Amerika), a Kongó (Közép-Afrika) és Délkelet-Ázsia. Ezzel ellentétes folyamat zajlik az EU-ban, ahol 1990 és 2020 között 10%-kal nőtt az erdőállomány.

Melyek az erdőirtás és az erdőpusztulás okai?


Az erdőirtás és az erdőpusztulás elsősorban az emberi tevékenységeknek köszönhető.

Ipari mezőgazdaság


Az erdők termőfölddé alakítása az erdőpusztulás fő oka. A FAO szerint ez okozza a globális erdőirtás legalább 50%-át, főként az olajpálma- és szójatermesztés miatt.

Az állattartás a globális erdőirtás közel 40%-áért felelős.

Európában az erdőirtás 15%-át teszi ki a szántóföldekké alakítás, 20%-át pedig az állattartás.

Urbanizáció


A városi és infrastrukturális fejlesztések, beleértve az építkezéseket és az utak bővítését, a globális erdőirtás harmadik legfőbb oka, a teljes erdőirtás valamivel több mint 6%-át ez teszi ki. Európában azonban ez az erdőirtás fő oka.

A fakészletek túlzott kiaknázása


Az emberi tevékenységekkel kapcsolatos egyéb káros tevékenységek közé tartozik a fa túlzott kiaknázása, többek között tüzelőanyagként, valamint az illegális vagy nem fenntartható fakitermelés.

Klímaváltozás


A klímaváltozás egyszerre oka és következménye az erdőirtásnak és az erdőpusztulásnak. Az általa kiváltott szélsőséges események, mint például a tüzek, aszályok és árvizek hatással vannak az erdőkre. Az erdők jelentős szerepet játszanak a tiszta levegő biztosításában, a vízkörforgás szabályozásában, a CO2 megkötésében, és a talajerózió megakadályozásában is, így az erdőpusztulás komolyan káros az éghajlatra.

Az erdőirtott területeken előállított termékek uniós fogyasztása


A mezőgazdasági hasznosításra átalakított trópusi erdők nagy részét globálisan forgalmazott áruk termesztésére fordítják. Az EU fogyasztása a globális erdőirtás mintegy 10%-át teszi ki, főként a pálmaolaj és a szója, amelyek több mint kétharmadáért felelősek.

Az Európai Bizottság hatásvizsgálata szerint ezek a fő termékek, amelyeket az EU erdőirtott területekről importál:

- pálmaolaj 34%

- szója 32,8%

- fa 8,6%

- kakaó 7,5%

- kávé 7%

- kaucsu 3,4%

- kukorica 1,6%

Út az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet felé

Az erdőirtás és az erdőpusztulás hatással van az EU környezetvédelmi célkitűzéseire, például az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemre, de az emberi jogokra, a békére és a biztonságra is. Az EU éppen ezért törekszik a globális erdőpusztulás elleni küzdelemre.

A Parlament 2022 szeptemberében elfogadta álláspontját az erdőirtásmentes termékekről szóló bizottsági rendeletről, amely kötelezi a vállalatokat annak igazolására, hogy az EU-ban értékesített termékeket nem erdőirtott vagy degradált földterületen állították elő. A Parlament több terméket szeretne felvenni a listára, és biztosítani szeretné, hogy az emberi jogokat és az őslakos népek jogait tiszteletben tartsák.


2021 júliusában a Bizottság bemutatta az új, 2030-ig szóló uniós erdészeti stratégiát, amely célja az uniós erdők mennyiségének és minőségének növelése, valamint szén-dioxid-elnyelő szerepük előmozdítása.

Bővebben arról, hogy az EP-képviselők mit tesznek az erdőkért:

Fenntartható gazdálkodás: a Parlament szerepe az erdőirtás elleni küzdelemben

Irány az 55%: a Parlament nagyobb szerepet szán a szénelnyelőknek

A biológiai sokféleség megóvása az EU-ban (videó)