PRISM: az adatvédelem fontosságát hangsúlyozzák a képviselők 

 
 
Ezek a szerverek az egyik közösségi portál adatait tárolják a svédországi Luleában © BELGA/AFP/Scanpix/S.Lindholm  

Európa nem engedheti meg, hogy Amerika az európaiak után kémkedjen, ezért is van szükség minél hamarabb az adatvédelmi uniós jogszabályra. Ebben egyetértett az állampolgári jogi szakbizottság legtöbb tagja azon a szerdai vitán, ahol Viviane Reding európai biztossal a PRISM amerikai megfigyelési botrány részleteit vitatták meg. Reding szerint az adatvédelmi szabályoknak az EU-ban működő összes vállalatra ki kell terjedniük, függetlenül attól, hogy hol van a székhelyük.


Nem engedhetjük meg, hogy az amerikaiak uniós polgárok után kémkedjenek, még ha biztonsági okokból történik is az, fogalmazott Veronique Mathieu néppárti, francia képviselő. A német szocialista Birgit Sippel arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai hatóságok az adatokat nemcsak a terrorizmus elleni küzdelemre, hanem a bevándorlás korlátozására is felhasználhatják.


„Szövetségeseink nem barátként, hanem gyanúsítottként kezelnek minket”,fogalmazott Sophia in't Veld liberális, holland képviselő, aki szerint az EU-nak végre a sarkára kellene állnia és egyértelművé tennie, hogy hol húzódnak a határok.


„Ha sikerül tető alá hoznunk, az uniós adatvédelmi szabályozás lesz az etalon”, szögezte le Vivane Reding. Az igazságügyi európai biztos június 14-én tárgyalt a megfigylési ügyről Eric Holder amerikai főügyésszel. A felmerülő kétoldalú kérdésekkel egy transzatlanti szakértői csoport foglalkozik majd, tette hozzá.


Több képviselő is felvetette, hogy a szakértői csoportnak az EP előtt is be kell számolnia a munkájáról. Kik ezek a szakértők? Mikor fognak ülésezni? - érdeklődött Judith Sargentini (zöldpárti, holland). Timothy Kirkhope (konzervatív‑reformer, brit) az alapos tényfeltárás fontosságára hívta fel a figyelmet.