EU–Törökország kapcsolatok 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A török demokrácia helyzete, a migrációs kérdések és a Földközi-tengeren végzett próbafúrások miatt az EU–Törökország kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált.

Az EP-képviselők 2021. május 19-én elfogadott jelentése szerint az EU és Törökország közötti kapcsolat annyira megromlott, hogy az EU-nak alaposan át kell értékelnie azt. Az emberi jogok és az ország jogállamisága miatt aggódók a jelentésben figyelmezetettek, hogy a kapcsolatok történelmi mélypontra kerültek.

Noha ez messze nem az egyetlen alkalom, amikor a Parlament aggályokat vet fel, az EU és Törökország számos területen szoros kapcsolatban áll egymással.

Migráció és a menedékkérők helyzete


Az Unió és Törökország 2016-ban kötött megállapodást, amelyben az ország a menekültek és bevándorlók megállításáért cserébe pénzügyi segélyt kapott.

Recep Erdoğan török elnök azonban 2020. február 28-i beszédében azzal fenyegetett, hogy újra megnyitja a határait a menedékkéről előtt Görögországnál, mert úgy gondolta, hogy az EU nem tartotta be ígéreteit. A döntést követően Görögország rendkívüli vészhelyzetet hirdetett, és az EU vezetői megállapodtak abban, hogy 700 millió euró pénzügyi támogatást nyújtanak az országnak, valamint az EU 2021–2027-es költségvetésében jelentős mértékben növelik a migrációra és a határigazgatásra szánt pénzeszközöket.

Görögország és Ciprus kérdése


Törökország a Földközi-tenger keleti részén illegálisan végez próbafúrásokat, emellett számos alkalommal megsértette a görög légteret, illetve a Görögországhoz és a Ciprushoz tartozó tengeri területeket. A képviselők 2020 szeptemberében elfogadott állásfoglalásukbanelítélték a török lépéseket és szolidaritásukról biztosították görögországot és ciprust.

Törökország 1974-ben szállta meg Ciprust, ami a sziget felosztásához vezetett. A törökök által megszállt Észak-Ciprust csak Törökország ismeri el.

A Földközi-tenger keleti részén lévő tengeri földgázkészletek felfedezését követően Törökország a katonaság bevonásával próbafúrásokat végzett, megsértve a szomszédos országok területét.

A képviselők a 2020. november 26-án elfogadott állásfoglalásukban élesen bírálták a Törökország által megszállt észak-ciprusi helyzetet, és szigorú szankciókra szólítottak fel Törökország illegálisan végzett próbafúrásai és egyéb tevékenységére válaszul.

Mi lesz az uniós tagsággal?


Törökország 1987-ben adta be csatlakozási kérelmét, 1999 óta tagjelölt ország, a tárgyalásokat azonban csak 2005-ben kezdték meg a felek. Azóta sem történt sok előrelépés, a csatlakozási tárgyalások 35 fejezetéből eddig 16-ot nyitottak meg, azonban csak egyet zártak le sikeresen. Törökországban 2017. április 16-án tartottak népszavazást az elnöki hatáskör kiterjesztéséről, így túl nagy hatalmat adva Erdogan elnöknek. A lépést számos nemzetközi kritika érte, és az EU és Törökország kapcsolatok is mélypontra kerültek, a tárgyalásokat nem folytatták a felek.

2016 novemberében az EP-képviselők állásfoglalást fogadtak el, amelyben a csatlakozási tárgyalások befagyasztását kérték, amíg a török kormány vissza nem vonja a szükségállapot keretében hozott aránytalan elnyomó intézkedéseit. Az EP megerősítette ezt a kérését egy tavaly júliusi állásfoglalásában is, mert a török emberi jogi helyzet nem javult. Habár az állásfoglalások nem kötelező érvényűek, fontos jelzést küldenek Törökország felé az EU álláspontjáról.

A Parlament többször napirendre tűzte a törökországi helyzetet, legutóbb a 2018. február 6-i plenáris vitán, ahol az emberi jogok kérdése és a szíriai katonai művelet volt a középpontban.

Kereskedelem


Az EU Törökország legnagyobb kereskedelmi partnere a kivitel tekintetében, míg az ország az Unió negyedik legfontosabb partnere. Az Európai Bizottság 2016 decemberében a két fél közötti vámunió felülvizsgálatát és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok kiterjesztését javasolta. Ha ennek részleteiről véget érnek a tárgyalások, a módosításokat az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.


Ezt a cikket először 2017. április 27-én publikáltuk honlapunkon, majd frissítettük, legutóbb 2021. május 25-én.