A halálbüntetés kérdése Európában és a világban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EP határozottan ellenzi a halálbüntetést és szeretné elérni, hogy betiltsák az egész világon. Tudjon meg többet infografikánkból.

A halálbüntetés kérdése a világban  

Halálbüntetés: a legfőbb tudnivalók


2019-ig 142 ország törölte el a halálbüntetés intézményét törvényileg vagy a gyakorlatban. 56 országban azonban még mindig használják ezt a büntetési formát. 2019-ben 20 országból jelentettek kivégzéseket, több mint 657 alkalommal (kivéve Kínát, ahol valószínűsíthetően több ezer kivégzés történt), és több mint huszonötezer ember van halálsoron. A kivégzések száma most volt a legalacsonyabb ebben az évtizedben.

A 2019-ben jelentett kivégzések 86 százaléka négy országban történt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Egyiptomban. Kínából viszont nem tudjuk az adatokat, azokat ugyanis államtitokká nyilvánították. (Forrás: Amnesty International)

Ázsiában, az arab országokban és az Egyesült Államokban van egy tábor, akik erősen ellenzik a halálbüntetés eltörlését. Az 55 afrikai ország nagyjából négyötödében már eltörölték a halálbüntetést vagy moratórium van életben.

Európai Unió: A halálbüntetés eltörlésének ideje az egyes tagállamokban  

Hogyan küzd az EU a halálbüntetés ellen?


Az Európai Unió a halálbüntetés elleni küzdelem egyik élharcosa. Az Emberi Jogok Európai Egyezményével összhangban minden uniós tagállam eltörtölte a halálbüntetést.

Az EU számos módon küzd a halálbüntetés eltörléséért:

  • betiltja azon árucikkek kereskedelmét, amelyek kínzásra vagy kivégzésre használhatók
  • olyan kereskedelmi politikát folytat, amely támogatja az emberi jogokat
  • támogatja olyan civil szervezetek munkáját, akik olyan országokban ellenőrzik és dokumentálják a folyamatokat és hívják fel a figyelmet, ahol a halálbüntetés még mindig érvényben van
  • az ENSZ folyamatos megfigyelőjeként minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja a halálbüntetés megszüntetése
  • a Parlament javaslatokat fogad el és vitákat szervez, ezzel is elítélve azt, hogy még mindig vannak olyan országok, ahol a halálbüntetés intézménye létezik. Egy 2015-ben elfogadott javaslat elítéli azt, hogy a halálbüntetést bizonyos országok arra használják, hogy elhallgattassák az ellenzéket, és olyan alapokon ítélnek halálra embereket, mint a vallás, homoszexualitás vagy házasságtörés.


Fehéroroszország az egyetlen olyan európai ország, ahol még mindig zajlanak kivégzések. Oroszországban moratórium van érvényben.