Megoldást kell találni a menedékkérők helyzetére - mondja az EP 

 
 

Az EU-nak folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal a menedékkérők helyzetéről, csak így lehet megoldást találni - mondta több EP-képviselő egy keddi plenáris vitán.

Menedékkérők a határon ©REUTERS/Marko Djurica/stock.adobe.com  

Menedékkérők ezrei léptek be Görögországba Törökország felől az elmúlt időszakban, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök megnyitotta a határokat az EU felé - megszegve ezzel a 2016-os megállapodást, amelyben az ország a menekültek és bevándorlók megállításáért cserébe pénzügyi segélyt kapott.

Az EP-képviselők Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztossal és a Tanács horvát elnökségének képviselőjével vitatták meg kedden a menedékkérők helyzetét.

„Az elmúlt pár napban a török elnök veszélyes hozzáállásának lehettünk tanúi: kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekből próbál személyes és politikai előnyt kovácsolni” - mondta a vitán Iratxe García Pérez (szocialista, spanyol).

Manfred Weber (néppárti, német) arra kérte az EU-t, hogy folytassa a párbeszédet Törökországgal, mert csak így lehet enyhíteni a görög-török határra nehezedő nyomást.

Ylva Johansson uniós biztos szerint is ebben van a kulcs: „Folytatnunk kell a párbeszédet. Muszáj enyhítenünk a nyomást és a feszültséget, ehhez pedig ki kell alakítanunk a jövőbeni együttműködést Törökországgal. Továbbra is nyitottan és aktívan kell kommunikálnunk felé”.

A képviselők közül többen kérték, hogy az EU használja a helyzetet arra, hogy végre előre lépjen a közös uniós menekültügyi rendszerkialakításában, míg mások szerint a Törökországgal kötött megállapodást kell felülvizsgálni.

A Tanács képviselője szerint habár a görög-török helyzet „nem elfogadható”, a Tanács továbbra is arra számít, hogy Törökország eleget fog tenni a 2016-os megállapodásban foglaltaknak. Az uniós biztos is hangsúlyozta, hogy az egyezmény érvényben marad.

„A Törökországgal határos külső uniós határrészen aggasztó állapotok vannak. De ki kell jelentenem, hogy ez nem ugyanaz, mint 2015-ben” - mondta Ylva Johansson, a migrációs válságrautalva.

„Már sokkal de sokkal jobban tudjuk kezelni a helyzetet, mint akkor, mert tudjuk, hogy mire számíthatunk” - tette hozzá a Frontex megerősítésére és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalmegerősítésére célozva.

A Parlament 2017-ben elfogadott állásfoglalásában rra kérte az Uniót, hogy fogadjon el közös menekültügyi szabályokat, és így felkészültebb legyen egy esetleges újabb menekülthullám fogadására. A képviselők szolidaritásra szólítottak fel a tagállamok között. A Parlament emellett 2019-ben jóváhagyták az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség megerősítésétaz Unió külső határainak fokozott védelme érdekében.