Az EP-képviselők szolidaritást és megelőző intézkedéseket sürgetnek a koronavírus ellen a görög menekülttáborokban 

 
 

A görögországi menekülttáborokban kialakult helyzetre közös uniós választ kell adni, és meg kell akadályozni a COVID-19 vírus elterjedését - mondják az EP-képviselők.

Az egyik görög szigetre érkező menedékkérők ©Costas Baltas/Reuters/Adobe Stock  

Miközben Európa küzd a koronavírus okozta válság kihívásaival, egyre nő az aggodalom a menedékkérők életkörülményei miatt a görög szigeteken fekvő táborokban.

Menedékkérők ezrei léptek be Görögországba Törökország felől az elmúlt időszakban, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök megnyitotta a határokat az EU felé- megszegve ezzel a 2016-os megállapodást, amelyben az ország a menekültek és bevándorlók megállításáért cserébe pénzügyi segélyt kapott.

Az EP állampolgári jogi szakbizottsága online megtartott ülésén vitatta meg a helyzetet, amelyen a képviselők hangsúlyozták, hogy el kell kerülni, hogy ez a humanitárius válság közegészségügyi problémává váljon. A Bizottság, a Frontex és az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) csatlakozott az EP-képviselőkhöz, hangsúlyozva a szolidaritás és az Európai Unió egységének fontosságát a növekvő válság enyhítésében.

Az eddigi intézkedések

Az Európai Bizottság a tagállamokkal és az EU ügynökségeivel közösen vészhelyzeti tervet készített és folyamatosan figyelemmel kíséri a határon zajló eseményeket.

További határőreket vetnek be a görög határon, amely egyben az EU külső határa is, és amelynek szigeteire a legtöbb menedékkérő érkezik.

Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 90 ezer segélycikket, például egészségügyi és higiéniai termékeket küld Görögországnak a többi tagállam. Emellett a Bizottság 350 millió eurós pénzügyi támogatást folyósít az országnak.

Mindenki, aki a menekültközpontba ékezik, kötelező egészségügyi ellenőrzésen esik át, és elkülönítik, amíg a szűrés be nem fejeződik. Ezt követően a szigetek befogadóközpontjaiban jelenleg 1600 kísérő nélküli kiskorút áthelyezik más uniós országokba: Németországba, Franciaországba, Portugáliába, Finnországba, Litvániába, Horvátországba, Írországba és Luxemburgba.

Görögroszág további támogatást kér

Notis Mitarachi, migrációért és menedékjogokért felelős görög miniszter szerint ugyan számos intézkedést tettek a járvány elkerülése érdekében a szigeteken működő menekülttáborokban, további segítségre van szükség.

Az EP-képviselők is további támogatásra szólították fel a tagállamokat, például szálláslehetőségek kialakítása, orvosi felszerelések küldése, a menekültügyi ügyintézésre megszabott határidők meghosszabbítása formájában.

A Bizottság javaslatot tett a költségvetési tervezet módosítására, amelynek értelmében a már odaítélt 350 millió euró mellett Görögországnak további 350 millió eurót folyósítana, hogy többek között befogadó és azonosító központokat építhessenek a görög szigeteken.

Margaritis Schinas, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a megbeszélés során hangsúlyozta, hogy az intézkedések során mindig szem előtt kell tartani az európai értékeket és az emberi jogok tiszteletben tartását.