A sajtószabadság védelme a koronavírus-járvány idején 

 
 

A Covid-19 súlyosan érinti a médiát, amelynek döntő szerepe van abban, hogy az emberek pontos és megbízható tájékoztatást kapjanak a vírusról, és kevesebb álhírrel találkozzanak.

A sajtószabadság világnapja


Május 3. a sajtószabadság világnapja. A Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-rangsora már figyelembe vette a koronavírus-járvány szabad sajtóra gyakorolt hatását is.

Európa a legbiztonságosabb az újságírók számára


A 2020-as sajtószabadság-rangsor szerint Európa az a régió, ahol a sajtószabadság a legbiztosabb védelem alatt áll. A legtöbb tagállam a „megfelelő”, vagy „elég jó” minősítést kapta, a legelőkelőbb helyeken idén is Finnország, Dánia, Svédország és Hollandia végzett. Magyarország a 89. helyen áll.

A Riporterek Határok Nélkül rangsora  

A Riporterek Határok Nélkül azonban figyelmeztet, hogy a kontinensen is ért zaklatás, vagy fenyegetés újságírókat.

Növekszik az újságírókkal szembeni ellenséges fellépés a világban


A koronavírus-járvány lassítását célzó vészhelyzeti intézkedések miatt számos ország hátrébb csúszott a rangsorban, például Irán (három helyet esett vissza, 173.), vagy Irak (hat helyet esett vissza, 162.). Kína a 177. helyen áll.

Továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika a legveszélyesebb régiók a világon az újságírók számára. A sajtószabadság megsértésével kapcsolatos esetek száma az ázsiai és csendes-óceáni térségben növekedett a legnagyobb mértékben.

A Riporterek Határok Nélkül adatai szerint 2020-ban már 11 újságírót gyilkoltak meg. Ebből a szempontból a tavalyi év volt a legkevésbé rossz az elmúlt 16 év során. 2019-ben ugyanis csökkent azoknak az újságíróknak a száma, akik konfliktusos övezetekben veszítették életüket, így összesen világszerte 49 halálesetről tudunk (ez 44%-os csökkenés a 2018-as adathoz képest).

Az újságírói munka nem veszélytelen  

A néhány pozitív adat ellenére a média szabadságának általános helyzete az egész világon romlott, és az újságírók elleni fenyegetések gyakoribbak. Az újságírók számára biztonságosnak ítélt országok száma továbbra is csökken: 2019-ben és 2020-ban a 180 vizsgált országnak mindössze 24%-a „megfelelő” vagy „elég jó” besorolású, szemben a 2018. évi 26%-kal és a 2017-es 27%-kal.

Jelenleg a világon mintegy 361 újságírót tartanak fogva, majdnem egyharmadukat Kínában. 2019 végén még 389 volt ez a szám. Kína után a legtöbb esetet Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Törökországból, Vietnámból, Iránból, Bahreinből és Jemenből jelentették. A túszul tartott újságírók száma 2019-ben változatlan maradt, ők Szíriában, Jemenben, Irakban és Ukrajnában vannak. (A túszul ejtett újságírókra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre 2020-as adatok.)

A Riporterek Határok Nélkül 180 országot vizsgálva állítja fel minden évben rangsorát, amelyben 0 és 100 pont között értékeli a sajtószabadság helyzetét az adott államban, figyelembe véve például a média függetlenségét, a jogszabályi kereteket, az átláthatóságot és az újságírók elleni erőszakot is. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb a sajtószabadság helyzete az adott országban.

A média is nehéz helyzetbe került a világjárvány miatt


Az ágazat reklámbevételei óriási mértékben csökkentek az elmúlt időszakban. A Parlament attól tart, hogy a pénzügyi problémák miatt a média egyre kevésbé lesz képes világos és megbízható információkkal szolgálni és felvenni a versenyt a vírus kapcsán terjedő hamis információkkal.

Az EP-képviselők április 17-én elfogadott állásfoglalásukban hangsúlyozták, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent, és minden európai számára elérhetővé kell tenni a megbízható információforrást. A független és megfelelően finanszírozott média elengedhetetlen a demokráciában.

A szólásszabadsághoz, a média szabadságához és sokszínűségéhez való jogot az EU Alapjogi Chartája és az Emberi Jogok Európai Egyezménye is hangsúlyozza.

Az EU Alapjogi Chartája is tartalmazza a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságát  

Vészhelyzeti támogatás a médiának


A kulturális szakbizottság arra kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja meg egy vészhelyzeti alap létrehozásának lehetőségét, amelyből a média és sajtó kaphatna támogatást.

Az EU már hozott néhány intézkedést kifejezetten a médiaszabadság támogatása és az újságírók védelme érdekében. 2020 márciusában 5,1 millió eurót tett elérhetővél a sajtószabadságot, vagy a média sokszínűségét veszélyeztető, megsértő ügyek feltárására és megelőzésére, valamint a határokon átnyúló nyomozások támogatását célzó projektek finanszírozására.

Ide kattintva elérhető a cikkünk, amelybenösszefoglaltuk, mit tesz az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.