A migráció lehetséges okai  

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A demográfiai okoktól az emberi jogokon és a szegénységen át a klímaváltozásig a migrációnak számos oka lehet. Összeszedtük a legfontosabbakat.

©Ajdin Kamber/AdobeStock  

A harmadik országból érkező, EU-ban letelepedők száma 21,8 millió volt 2019. január elsején, ez az Unió népességének 4,9%-a. További 13,3 millióan az EU egyik tagállamának állampolgáraként egy másik uniós országban telepedtek le.


Miért választják az emberek Európát és az EU-t?


A migrációnak lehetnek kényszerítő okai, de lehet az is, hogy az emberek a jobb élet reményében indulnak útnak. Három fő kategóriát különböztetünk meg.


Szociális-politikai okok


Az etnikai, vallási, faji, politikai és kulturális alapon történő üldözés áldozatai sokszor arra kényszerülnek, hogy elhagyják országukat. A migrációt kiválthatja háború, fegyveres konfliktus, vagy annak a veszélye, illetve a menekülőket sokszor saját kormányuk fenyegeti. A fegyveres konfliktusok, vagy az emberi jogok megsértése miatt menekülők általában humanitárius támogatást kapnak. Olyan országban telepednek le, amely befogadó a humanitárius okok miatt menekülőkkel szemben. A menekültek gyakran a legközelebbi biztonságos országban telepednek le.


Az utóbbi években rengeteg menekült érkezett az EU-ba, akik a terrorizmus, a háború, vagy a kormányuk okozta fenyegetés miatt kényszerültek otthonuk elhagyására. Az EU-ban 2019-ben 295 800-an kaptak menedékjogot, a kérelmezők több mint negyede a háború sújtotta Szíriából érkezett, második és harmadik helyen Afganisztán és Irak állt.


A EU-ban benyújtott menedékjogi kérelmek és az ide érkező menekültek számáról készült infografikánkat ide kattintva találja meg.


Demográfiai és gazdasági okok


A demográfiai tényezők határozzák meg, hogy egy társadalom növekvő vagy csökkenő, elöregedő vagy fiatal, ez hatással van az adott ország gazdaságára, a foglalkoztatási lehetőségekre.


A demográfiai vagy gazdasági okok miatti migrációnak főként az adott ország munkanélküliségi rátájához, a munkavállalók jogaihoz, munkakörülményeinek biztosításához és az állam gazdaságának helyzetéhez van köze. Az ilyen típusú migráció egyik tipikus példája, amikor valaki a magasabb bérek, oktatási lehetőségek, vagy magasabb életminőség reményében költözik egy másik országba.


A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint 2017-ben világszerte 164 millió volt azok száma, akik munkavállalási céllal költöztek egy másik országba. Ők adták a migránsok közel kétharmadát. 70%-uk magas jövedelmet biztosító, erős gazdasággal rendelkező országban helyezkedett el.

Környezeti hatások


A környezet mindig is a migráció egyik fő mozgatórugója volt, az embereknek menekülniük kell a természeti katasztrófák, például árvizek, hurrikánok és földrengések elől. Az éghajlatváltozás pedig várhatóan növeli majd a katasztrófák számát, így a jövőben még több ember indulhat útnak ilyen okok miatt.


Számukat nehéz megmondani, de a becslések szerint 2050-re a 25 milliótól egészen az egymilliárdig is terjedhet.


Új EU-s migrációs csomag


A migráció hatékony kezelése, a menedékkérőkre vonatkozó szabályok, és a külső határok védelme évek óta prioritás az EU számára. Szeptember 23-án a Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumot javasolt, amely jobb és gyorsabb eljárásokat jelöl ki az EU teljes menekültügyi és migrációs rendszerére vonatkozóan. Az új paktum felülvizsgálta a dublini rendeletet, amely eddig meghatározta az egyes menedékjog iránti kérelmek feldolgozásáért felelős országot.


További információ a migrációról Európába:

Európa válasza a migrációs válságra

Az európai migrációs válság 2015-2016.

Az európai migrációs politika újratervezése: vegyes a Bizottság javaslatának fogadtatása az EP-ben