Hogyan változhatnak az EU–USA kapcsolatok az új amerikai elnök beiktatásával? 

 
 

A hivatalba lépő új amerikai elnök egy új lehetőséget is jelent a transzatlanti kapcsolatok helyreállítására. Hogyan alakítaná az Unió a két fél közötti kapcsolatokat?

Európa és Amerika mindig is szövetségesek voltak, de Donald Trump elnöksége alatt az USA egyre inkább elhatárolódott a nemzetközi együttműködésektől, kilépett a szerződésekből és a nemzetközi szervezetekből. Január 20-án azonban Joe Biden veszi át az irányítást, ami az EU számára is lehetőséget ad a korábbi együttműködés újraindítására.


Az Európai Bizottság 2020. december 2-án előterjesztett egy javaslatot egy új transzatlanti programra, amely kijelöli az együttműködés határait. A Tanács a december 7-i nyilatkozatában is megerősítette a partnerség fontosságát és a Parlament is szorosabb együttműködésre számít. David Sassoli EP-elnök november 7-i tweetjében így fogalmazott: „A világnak szüksége van rá, hogy Európa és az Egyesült Államok kapcsolata erős legyen, különösen ezekben a nehéz időkben. Várakozással tekintünk a közös munkára a koronavírussal, az éghajlatváltozással és az egyre növekvő egyenlőtlenségekkel szembeni küzdelemben”.


Mutatjuk, hogy mely területeken javulhat az együttműködés.


Koronavírus


Ugyan a Covid19 globális fenyegetést jelent, Trump mégis úgy döntött, hogy az USA kilép az Egészségügyi Világszervezetből (a WHO-ból). Az EU és az Egyesült Államok összefoghatnának a vakcinák fejlesztésének és terjesztésének finanszírozását illetően, valamint a tesztelések, a kezelések, a vírus megelőzése, a felkészülés és a reagálás tekintetében is.


Klímaváltozás


Az EU és az Egyesült Államok közösen ambiciózus megállapodásokat sürgethetnek az ENSZ éghajlatról és biológiai sokféleségről szóló idei csúcstalálkozóin. Együttműködhetnek a zöld technológiák fejlesztésében és közösen megtervezhetik a fenntartható finanszírozás globális szabályozási keretét.


Technológia, kereskedelem és szabványok


Az EU-nak és az Egyesült Államoknak voltak kereskedelmi konfliktusai a géntechnológiával módosított ételektől kezdve a hormonokkal kezelt marhahúsig. Akárhogy is, mindketten sokat profitálhatnak a korlátozások eltörléséből. Trump 2018-ban vámokat vetett ki az acélra és az alumíniumra, ami oda vezetett, hogy az EU amerikai termékek esetében vezetett be vámkötelezettséget. Biden elnöksége esélyt jelent az építő jellegű tárgyalásokra.


Az EU és az Egyesült Államok együttműködhetne a Kereskedelmi Világszervezet megreformálásában, új szabályozások és szabványok kialakításában és a legfontosabb technológiai újítások védelmében. Az USA jelenleg nem ismeri el a szervezet által létrehozott vitarendezési mechanizmusokat.


A Bizottság szerint együtt dolgozhatnának az átlátható és igazságos adózásért is, hiszen rengeteg amerikai techóriás Európában is jelen van, és az adóztatásuk érzékeny kérdés lehet.


Külügyek


Az EU és az USA egyaránt elkötelezett a demokrácia és az emberi jogok mellett, habár egyes esetekben nem értenek egyet a haladás legjobb módjával kapcsolatban. Joe Biden beiktatásának napján, január 20-án az EP-ben a képviselők vitáztak az USA-beli politikai helyzetről. Üdvözölték, hogy az új elnök beiktatása új lehetőséget nyit a két kontinens közötti együttműködésben.

Mindkettőnek kihívást jelent, hogy megtalálják a legjobb módot a Kínával való kapcsolattartásra. Trump alatt az Egyesült Államok sokkal harciasabb volt, míg az EU inkább a diplomáciára koncentrált.


Az EU tárgyalói 2020 decemberében egy átfogó beruházási megállapodást kötöttek Kínával. Az egyezséget jelenleg a Parlament vizsgálja, a hatálybalépéshez ugyanis meg kell szavaznia. Az új amerikai vezetés esélyt jelent arra, hogy a nézeteiket jobban összehangolják.


Irán is egy olyan téma, amelyhez az EU és az USA is eltérően közelített. Mind az Egyesült Államok, mind az EU része volt az iráni nukleáris megállapodásnak, hogy az ország deklarálja, nem folytat nukleáris fegyverkezési programot. Egészen addig, amíg Trump 2018-ban ki nem léptette az Egyesült Államokat a megállapodásból. Az új amerikai elnökség alkalmat adhat a közös megközelítésre.