Kettős felhasználású termékek: új szabályozás az emberi jogok védelme érdekében 

 
 

Az EU az úgynevezett kettős felhasználású termékek új exportszabályain dolgozik, hogy megakadályozza a velük való visszaéléseket és így az emberi jogok megsértését.

Mik azok a kettős felhasználású termékek?


A kettős felhasználású termékek olyan jogszerű civil felhasználással rendelkező termékek, szolgáltatások vagy technológiák, amelyeket rossz kezekben fel lehet használni az emberi jogok elfojtására vagy terrortámadásokkal kapcsolatos szervezkedésekre. Többfélék lehetnek a drónoktól a vegyi anyagokig.

Ezek a termékek javíthatják az emberek életét, ugyanakkor vissza is élhetnek velük. A tekintélyelvű rendszerek a lakosság kontroll alatt tartására, míg a terrorista csoportok támadások szervezésére haszálhatják őket.

Miért van szükség új szabályokra?

Azt, hogy a kettős felhasználású termékeket az emberi jogokat sértő módon alkalmazzák az EU szigorú exportszabályokkal akarja megelőzni. Ezzel biztosítani akarja, hogy azokat ne adják el olyan személyeknek vagy szervezeteknek, akik visszaélnének velük.

Az EU most a legújabb technológiai fejlemények figyelembevételével a meglévő szabályok frissítésén dolgozik, ideértve az új kiberfigyelő eszközöket és az emberi jogok fokozottabb védelmét.

Mi a következő lépés?


A Tanács és a Parlament ideiglenesen megállapodtak az új szabályokról, de azokat mindkettőjüknek hivatalosan is jóvá kell hagynia, mielőtt hatályba léphetnek.

A képviselők március 25-én, csütörtökön vitatják meg az új szabályokat, és szavaznak róluk.

Arról, hogy az EU kereskedelempolitikája hogyan segíti elő az emberi jogok érvényesülését ide kattintva olvashat bővebben.