Afganisztán: a képviselők a következő lépésekről vitáztak 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Segíteni kell azoknak, akik veszélybe kerülhetnek a tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően - mondták a képviselők az ország jövőjéről szóló vitában.

Afgánok várakoznak, miután leszálltak a még Afganisztánban maradt spanyolokat és afgánokat szállító gépről. © Belen Diaz / AFP  

A képviselők a szeptember 14-ei vita során kiemelték, hogy az EU-nak támogatnia kell az embereket abban, hogy biztonságosan elhagyhassák Afganisztánt a tálibok hatalomra kerülése nyomán. Michael Gahler (néppárti, német) arról beszélt, hogy a tálibok fókuszába került aktivistáknak, női jogvédőknek, tanároknak vagy köztisztviselőknek és újságíróknak is biztosítani kell, hogy az EU-ba jöhessenek. Kitért arra is, hogy a szomszédos országokat támogatni kell az érkező menekültek megsegítésében.

Iratxe García Pérez (szocialista, spanyol) szerint fontos megvizsgálni, hogyan lehet stabilizálni az országot és védeni az afgánok jogait. „Madridban létrehoztunk egy központot azért, hogy támogassuk azokat, akik velünk dolgoztak Afganisztánban, de ennél sokkal többet kell tennünk. Létre kell hoznunk egy olyan, a Külügyi Szolgálat által támogatott humanitárius folyosót, amely képes biztosítani, hogy az a több ezer ember, akik még mindig Afganisztánban tartózkodnik megkaphassa a szükséges vízumokat, és biztonságosan elhagyhassa az országot.”

Mick Wallace (baloldali, ír) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem ártatlan emberek életébe került, vagy elvándorlásra kényszerítette őket. „Európának most fenntartható menedéket kell nyújtania azoknak, akik az elől a káosz elől menekültek el, amelynek létrehozásában mi is segítettünk.”

„Amit Afganisztánban láttunk, az tragédia az afgán nép számára, visszalépés a nyugat számára, és potenciális fordulat a nemzetközi kapcsolatokban” - mondta Josep Borrell, uniós külpolitikai főmegbízott. „Ahhoz, hogy esélyünk legyen befolyásolni az eseményeket, nincs más lehetőségünk, mint a tálibokkal való kapcsolattartás” - tette hozzá, kifejtve, hogy ez még nem jelent elismerést.

Vita Afganisztánról  

Más EP-képviselők szerint nemcsak arról van szó, hogy az embereket segíteni kell elhagyni Afganisztánt, hanem gondoskodni kell az országban maradókról is. Petras Auštrevičius (Renew, litván) szerint Afganisztánt nem radikálisoknak, hanem művelt, nyitott gondolkodású embereknek kell vezetni.

Jérôme Rivière (ID, francia) úgy véli, hogy a tagállamoknak meg kell védeniük magukat és lakosságukat. Európát nem szabad kitenni olyan migrációnak, mint amilyen a szíriai konfliktust követte. „Én is aggódom a civilek és nők sorsa miatt Afganisztánban, és nem jó látni, hogy az iszlamisták hatalomra kerülnek, de elutasítom az újabb migrációs hullámot Afganisztánból.”

Tineke Strik (zöldpárti, holland) úgy véli, ideje elgondolkodni és tanulni ebből a kudarcból, hogy erősebb és hatékonyabb külpolitika következzen. „Az afgán nép hatalmas humanitárius krízissel szembesül, az élelem-, víz- és egyéb alapvető szükségletek hiányával. Ezek az afgán emberek számítottak ránk. Tegyünk meg mindent, hogy megvédjük őket a tálib terrortól”-mondta, majd az EU által koordinált evakuálásra, humanitárius vízumokra és segélyek biztosítására szólított.

Anna Fotyga (konzervatív-reformer, lengyel) nemzetközi megközelítést szorgalmazott. „Úgy gondolom, hogy a multilateralizmus a megoldás e problémára. (...) Afganisztánnak kapcsolatban most a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tennünk és konkrét stratégiát kell kialakítanunk.”