Az új Parlament és az új Bizottság 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament plenáris ülésterme  

Május 23. és 26. között az EU 28 tagállamában 200 000 000 ember ment el szavazni, hogy megválassza az új európai parlamenti képviselőket.

A képviselők 2019. július 16-án Ursula von der Leyent választották az Európai Bizottság elnökévé. Ő lesz az első nő, aki ezt a pozíciót betölti.


Az Európai Bizottság elnöke a tagállamok által javasolt biztosjelöltekből állítja össze csapatát. A biztosjelöltek kompetenciáját és képességeit szeptember végén vagy októberben parlamenti szakbizottsági meghallgatások keretében vizsgálták az EP-képviselők.


Ezt követően a Parlament a teljes biztosi testületről is szavazott.


Tudjon meg többet az európai választási eredményekről és az új Parlament politikai összetételéről

Az új Parlament 

Az új Parlament első alkalommal július 2. és 4. között ült össze Strasbourgban. 

Az újonnan megválasztott Európai Parlament első feladata az volt, hogy a következő két és fél évre megválassza elnökét. Az európai parlamenti képviselők emellett 14 alelnököt és öt kvesztort is választottak, valamint döntöttek a szakbizottságok létszámáról. A szakbizottságokba történő jelölésekről a képviselőcsoportok határoztak, és azokat a plenáris ülésen jelentették be. A szakbizottságok júliusban tartott első üléseiken választották meg az elnököket és alelnököket.

A biztosjelöltek meghallgatása 

A meghallgatásokat szeptemberben és októberben tartották. 

A Tanács, egyetértésben az Európai Bizottság megválasztott elnökével, összeállított egy listát a biztosjelöltekről. A lista minden tagállamból egy-egy jelöltet tartalmaz. A biztosjelöltek a javasolt portfóliókért felelős parlamenti szakbizottságok újonnan megválasztott képviselői előtt hosszú, nyilvános meghallgatások során adtak számot rátermettségükről és hozzáértésükről.

EU-s zászlók az Európai Bizottság épülete előtt  

A Bizottság megválasztása 

A Parlamentben megválasztott Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel. 

A teljes Bizottságot - beleértve a Bizottság elnökét és a kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőt - a leadott szavazatok többségével, név szerinti szavazással választották meg. A szavazás előtt a Bizottság elnöke bemutatta a biztosi testület tagjait és programját.