Az Unió végrehajtó szervének elszámoltathatósága: a biztosjelöltek meghallgatása 

 
 

Megosztás itt: 

A biztosjelöltek meghallgatása  

Mielőtt az új Bizottság (az Unió végrehajtó szerve) hivatalba léphetne, a Parlament nyilvános meghallgatásokat szervez, hogy felmérje, alkalmasak-e a biztosok feladatuk ellátására.

Május 23-a és 26-a között 28 tagállam 200 000 000 polgára járult az urnákhoz, hogy megválassza az Európai Parlament képviselőit, erős demokratikus felhatalmazást biztosítva számukra, melyhez hozzátartozik az új Európai Bizottság megválasztása és elszámoltatása is.


A képviselők júliusban Ursula von der Leyent választották az Európai Bizottság következő elnökévé, szeptember végén/októberben pedig meg fogják vizsgálni a von der Leyen asszony által a nyár folyamán a tagállamok jelöltjei közül kiválasztott biztosjelöltek hozzáértését és alkalmasságát. A nemek közötti egyenlőség biztosítása az elnök asszony egyik prioritása.


Hogyan zajlanak a meghallgatások?


Miután a Tanács jóváhagyta a biztosjelöltek végleges névsorát, a Bizottság hivatalba lépő elnöke bemutatja új csapatát, a biztosi testületet, és ismerteti a tárcák kiosztását is.


A biztosjelöltek hivatalba lépése előtt a Parlament meghallgatásokat szervez a jelöltekkel annak megállapítása érdekében, hogy készségeik és képesítéseik megfelelnek-e a számukra javasolt posztoknak.


Az egyes jelöltek élőben közvetített meghallgatása három órán keresztül tart, és a nekik kijelölt tárcákért felelős parlamenti bizottság vagy bizottságok előtt zajlik. A meghallgatást követően az illetékes bizottságok értékelést készítenek a jelölt képességeiről, melyet a későbbiekben a képviselőcsoportok vezetőiből és a Parlament elnökéből álló Elnökök Értekezlete véglegesít.


Előfordulhat, hogy a meghallgatás valamely jelölt visszavonását vagy tárcájának módosítását eredményezi. 2014-ben például Alenka Bratušek (energiaügyi biztosjelölt) a Parlament energiaügyi és környezetvédelmi bizottságai által adott negatív értékelést követően visszalépett.


A meghallgatások lefolytatását követően a Parlamentnek jóvá kell hagynia a teljes biztosi testületet ahhoz, hogy az hivatalba léphessen.