A májusban megválasztott új Parlament egyik fő feladata most az, hogy meghallgatások keretében felmérje, alkalmasak-e a biztosjelöltek feladatuk ellátására. Bemutatjuk a folyamatot.

Több mint 200 000 000 európai szavazott a májusi választásokon az új Európai Parlament összetételéről. Az általuk megválasztott képviselők most az új Európai Bizottság felé fordítják a figyelmüket. A testületbe minden tagállam egy biztost delegál, és november 1-jétől állna munkába. Ehhez azonban az EP-nek is jóvá kell hagynia.

A folyamat szeptember végén a biztosjelöltek meghallgatásával kezdődik, ahol a kompetenciájukat és képességeiket a képviselők parlamenti szakbizottsági meghallgatások keretében vizsgálják majd.

Sok múlik a képviselők döntésén, az előző Bizottság felállításakor például nem szavazták meg a szlovénok jelöltjét, így a tagállamnak új embert kellett küldenie a posztra. De az eggyel korábbi meghallgatások során is előfordult, hogy egy jelölt a nehéz találkozó után döntött úgy, hogy visszalép.

Ezt követően az európai parlamenti képviselők október végén a teljes biztosi testületről szavaznak.

Infografikánkon bemutatjuk a folyamatot, a meghallgatások alakulását pedig ide kattintva összefoglalónkban lehet figyelemmel követni.

Az Európai Bizottság