Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlament Külügyi Bizottságában © EP  

A Külügyi bizottság csütörtökön meghallgatta Várhelyi Olivért, Magyarország szomszédság- és bővítéspolitikai biztosjelöltjét.

A bizottság képviselőcsoportjainak koordinátorai az ülést követően értékelik a jelölt teljesítményét.


A csatlakozási tárgyalások megkezdése Észak-Macedóniával és Albániával

A biztosjelölt a bevezető felszólalásában vázolta a következő öt év legfontosabb feladatait az uniós szomszédság- és bővítéspolitika terén. „Meg kell kezdenünk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Ugyanakkor hatékonyabbá kell tennünk a csatlakozási folyamatot és annak előkészületeit is annak érdekében, hogy a csatlakozni kívánó országok polgárai a mindennapokban is gyorsabban kézzelfogható változást tapasztalhassanak.”

Várhelyi Olivér kijelentette: létfontosságú az Unió számára, hogy a keleti partnerség országai strukturális reformokat hajtsanak végre. A biztosjelölt kiállt Ukrajna területi egysége mellett. Az Unió déli szomszédaival a gazdasági fejlődésre és befektetésekre koncentrálva kell megújítani a kapcsolatot, ehhez pedig teljes mértékben ki kell aknázni a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI) és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) forrásait, fogalmazott.


Jogállamiság

Több képviselő a jelenlegi feszült politikai helyzetben a Nyugat-Balkán gyorsabb integrációjának módját firtatta. Egyes képviselők aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy hogyan lesz képes Várhelyi Olivér a jogállamiság és az alapjogok előmozdításán dolgozni a tagjelöltségre pályázó országokban úgy, hogy közben saját országa, Magyarország az elmúlt években számos, az uniós szerződésekkel ellentétes törvényt elfogadott. Mások felvetették: vajon a biztosjelölt a magyar kormány, vagy az Unió egésze iránt érez lojalitást.

A meghallgatásról készült videó itt tekinthető meg.


Sajtótájékoztató

A meghallgatást követően a Külügyi bizottság elnöke, David McAllister (EPP, Németország) rövid sajtótájékoztatót tartott.


A következő lépések

A bizottság javaslata alapján az Elnökök Értekezlete dönt november 21-én arról, hogy elég információhoz jutott-e a Parlament a meghallgatás lezárásához. Pozitív döntés esetén a Parlament plenáris ülése november 27-én dönt a teljes biztosi testület megválasztásáról.