Megosztás itt: 

2019. július 3-án az Európai Parlament 345 szavazattal David Sassolit választotta elnökéül  

David Sassolit választotta elnökéül az Európai Parlament szerdán két és fél évre. Az olasz szocialista politikus 667 szavazatból 345-öt szerzett meg a második fordulóban.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében, Olaszországban. 2009 óta a Partito Democratico párt listájáról bejutó európai parlamenti képviselő, akit 2019 májusában a harmadik képviselői ciklusára Közép-Olaszországban választottak újra. Sassoli 2022 januárjáig tölti be a Parlament elnöki tisztét.

Megválasztását követően Sassoli elnök a strasbourgi üléseteremben  rövid beszédben mondott köszönetet a kilencedik törvényhozási ciklus képviselőinek bizalmukért. „Az utóbbi időben túl sokan a megosztásra törekszenek és szítanak szomorú történelmi emlékeket ébresztő konfliktusokat. Az európaiak viszont megmutatták, hogy még mindig hisznek ebben a kivételes, európai útban, az egyetlenben, amely az előttünk álló globális kihívásokra adandó válaszig elvezet.

„Muszáj, hogy legyen elég erőnk az integrációs folyamat újraindításához és az Unió átformálásához, hogy határozottabb megoldást adhassunk az európaiak problémáira, valós választ a kérdéseikre, az egyre kézzelfoghatóbb veszteség-érzésükre."

Sassoli a következő időszakban az Európai Parlament előtt álló legfontosabb feladatokról is beszélt. „Hatalmas változások korát éljük: a fiatalok munkanélkülisége, a migráció, az éghajlatváltozás, a digitális forradalom, az átalakuló erőviszonyok a világban csak pár ezek közül, és mindegyikhez új ötletekre és bátorságra van szükség."

Az Elnök beszéde teljes hosszában (olaszul) itt olvasható.


Eredmények

David Sassolit a második körben választották elnökké. A fordulók eredményei az alábbiak.

Első forduló

Leadott szavazat:

735

Üres vagy érvénytelen szavazat:

73

Leadott érvényes szavazat:

662

A leadott szavazatok abszolút többsége:

332

Eredmény:

eredménytelen forduló                                     

David-Maria SASSOLI (S&D, Olaszország)

325

Jan ZAHRADIL (ECR, Csehország)

162

Ska KELLER (Zöldek/EFA, Németország)

133

Sira REGO (GUE/NGL, Spanyolország)

42

Második forduló

Leadott szavazat 704

Üres vagy érvénytelen szavazat:

37

Leadott érvényes szavazat:

667

A leadott szavazatok abszolút többsége:

334

Eredmény:

David Sassolit választotta meg a Ház elnökéül.

David-Maria SASSOLI (S&D, Olaszország)

345 (+20)

Jan ZAHRADIL (ECR, Csehország)

160 (-2)

Ska KELLER (Zöldek/EFA, Németország)

119 (-14)

Sira REGO (GUE/NGL, Spanyolország)

43 (+1)


Jelöltek és képviselőcsoportok

Az elnökségi pozícióért induló négy jelölt az eljárás előtt öt perces beszédekben foglalta össze elképzeléseit az elnökként végzendő munkájáról. A jelöltek felszólalásáról készült videófelvételek megtekintéséhez kattintson a képviselő nevére.

Ska KELLER (Zöldek/EFA, Németország) felszólalása

Sira REGO (GUE/NGL, Spanyolország) felszólalása

David SASSOLI (S&D, Olaszország) felszólalása

Jan ZAHRADIL (ECR, Csehország) felszólalása


A választás szabályai

Az elnöki jelöltséghez egy képviselőcsoport, vagy a képviselők huszadának (az Eljárási szabályzat reformjakor bevezetett ún. „alacsony érvényességi küszöbérték”) támogatása szükséges. A választás titkos szavazással történik (15. cikk). A jelölt megválasztásához a leadott érvényes szavazatok abszolút többségét, azaz 50 százalék plusz egy szavazatot kell megszerezni (16. cikk). Az üres vagy rontott szavazólapok nem számítanak a szükséges többség kiszámításakor. Ha az első szavazás sikertelen, ugyanazok a jelöltek, vagy újabb indulók azonos feltételek mellett indulhatnak egy második fordulóban is.


A következő lépések

Az képviselők a 14 alelnök személyéről szerda délután, az öt quaestorról csütörtök délelőtt döntenek.