Schengen: Bulgária és Románia ne váljék a populizmus túszává 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 

A tagállamoknak el kell kerülniük a populizmust, és lehetővé kell tenniük Bulgária és Románia számára, hogy a meglévő tagsági feltételek alapján csatlakozhassanak a határőrizet-mentes schengeni övezethez – áll az Európai Parlament csütörtökön megszavazott állásfoglalásában.

Miután Finnország és Hollandia szeptember 22-én úgy döntött, blokkolja Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni övezethez, az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megerősítette: továbbra is támogatja a két ország befogadását.


Az állásfoglalásban a képviselők megállapítják: Bulgária és Románia teljesíti az összes csatlakozási feltételt, pótlólagos feltételeket pedig nem lehet támasztani. A parlament arra buzdítja a tagállamokat, hogy a két ország felvételéről kizárólag a schengeni joganyag és eljárások alapján határozzanak, és ne a nemzeti populizmusnak adjanak elsőbbséget.


A parlament elutasította azt a módosító indítványt, amely arra kérte volna a Bizottságot, hogy a schengeni joganyag megerősítésére terjesszen elő egy olyan javaslatot, amely a szervezett bűnözés és a korrupció visszaszorítását is feltételnek nyilvánítaná.


Határőrizet: megbízható partnerek


Az állásfoglalás szerint mindkét állam alapjaiban szervezte át határellenőrzési rendszereit, és láthatóan megerősítette ezek intézményi és jogi hátterét. Az EP úgy véli, Bulgária és Románia megbízható partnernek bizonyult a határőrizet területén.


Jerzy Buzek EP-elnök a szavazás után kijelentette: Bulgária és Románia megérdemli, hogy a schengeni térségbe tartozzék, ugyanis minden feltételnek megfelelnek, határaik biztonságosak. Az elnök szerint a többi EU-tagnak szolidárisan és tisztességesen kell eljárnia a két országgal.