Az erőforrások hatékony kihasználása segíthet fellendíteni a gazdaságot 

Sajtóközlemény 
 
 

Az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználása versenyképesebbé teheti az EU gazdaságát, miközben a környezetet is kímélné, áll abban az állásfoglalásban, amelyet csütörtökön szavazott meg az EP. Az EP szerint a hulladékokból minden értékes anyagot újból fel kellene használni az égetés vagy a hulladéktelepeken történő elhelyezés helyett. Az EP emellett lépéseket sürgeti a környezetvédelmi adózás felé.

„Az Európai Parlament és az Európai Bizottság ambiciózus terveket fogalmazott meg az erőforrások hatékonyabb kihasználására. Most a tagállamokon a sor, hogy tegyenek ezért. A jelentésben szereplő szabályok végrehajtása segíthet elősegíteni a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és a környezetvédelmet” - mondta Gerben-Jan Gerbrandy (liberális, holland) jelentéstevő a szavazás után. A jelentést 479 igen, 66 nem és 63 tartózkodó szavazattal fogadta el az EP.


Ne lehessen újból felhasználható hulladékot égetni


Az EP arra kéri az Európai Bizottságot, hogy 2014 végéig tegyen javaslatot arra, hogy miként lehetne fokozatosan megszüntetni a hulladéklerakást. Az Európai Bizottságnak emellett felül kell vizsgálnia a 2020-ra meghatározott újrafeldolgozási célkitűzéseket és gondoskodnia kell arról, hogy az évtized végére tilos legyen az újrahasznosítható vagy komposztálható hulladék elégetése.


A jobban megtervezett termékekkel az uniós ipar és a fogyasztók is nyerhetnek, vélik a képviselők, akik arra kérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a környezetbarát tervezésről szóló irányelv hatályának a nem energiával kapcsolatos termékekre való kiterjesztésére. A termékek címkéjének pedig az erőforrások felhasználásáról és a környezeti hatásról is tájékoztatni kellene a fogyasztókat.


Környezetvédelmi adó és támogatások


Az EP állásfoglalása szorgalmazza, hogy a tagállamok tegyenek lépéseket a környezetvédelmi adózás felé. Ez ugyanis lehetővé tenné más adónemek, például a munkát terhelő adók csökkentését. Az EP szerint a másodlagos termékek kedvezményes áfakulcs alá történő besorolása az innovációt is ösztönözhetné.


Az EP azt kéri a tagállamoktól és a Bizottságtól, hogy tegyenek javaslatot arra, miként lehetne 2020-ig kivezetni a környezetre káros támogatásokat. Ezt az EP már több korábbi állásfoglalásban is kérte.


Az EP szerint a „zöld közbeszerzésekkel” kapcsolatban határozottabb követelményeket kell megfogalmazni, a Bizottságnak pedig meg kell vizsgálnia, hogy a környezetvédelmi feltételeket miként lehetne az EU által finanszírozott projektekben is érvényesíteni.


Konkrét tervek az erőforrások hatékony kihasználására


Az erőforrások felhasználásának javítása érdekében az EP azt kéri a Bizottságtól, hogy hozzon létre munkacsoportokat, amelyek kidolgozzák a megfelelő terveket az erőforrások hatékonyabb kihasználásáról az élelmiszertermelés, lakhatás és mobilitás terén.


Eljárás: saját kezdeményezésű jelentés