Halkabb autókat akar az EU 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
Az unió városlakóinak a fele kénytelen folyamatosan 55 decibel feletti zajterhelést elviselni a forgalom miatt.  

Az autók zajkibocsátásának csökkentésével védené az uniós polgárok egészségét az a jogszabálytervezet, amelyet szerdán fogadott el a Parlament. Míg az új gépkocsik zajosságuktól függően címkéket kapnának, a halkan járó elektromos autókat hallhatóbbá tenné az uniós szabályzás.


A folyamatos zajkitettség kimeríti a szervezet tartalékait, megzavarja a szervek rendes működését, és szív- és érrendszeri panaszok kialakulásához vezet. Az unió urbánus népességének a fele kénytelen folyamatosan 55 decibel (db) feletti zajterhelést elviselni a forgalom miatt.


„A Bizottság javaslata kizárólag a motorok keltette zajra koncentrál, azonban más tényezőkkel - az útburkolat minőségével, a gumiabroncsokkal, és aerodinamikai faktorokkal is foglalkoznunk kell" mondta a téma parlamenti felelőse, Miroslav Ouzky (ECR, cseh) a szavazás előtti vitában. A képviselő ezután a tagállamokkal tárgyal a jogszabály végleges formájáról.


Szigorúbb határértékek


Az új szabályok életbe lépésétől kezdve a gyártók hat-nyolc évet kapnának arra, hogy a határértékeken belül teljesítő járműveket tervezzenek. A legtöbb autó esetében jelenleg alkalmazott 74 db-es határ 68 db-re csökken, a legnagyobb teherautók (12 tonna felett) maximálisan megengedett 81 bd-es zajszintjén nem változtattak a képviselők.


Információ a zajkibocsátásról


A vásárlókat a jármű üzemanyag-fogyasztása, a gumiabroncsai által keltett zaj és széndioxid-kibocsátása mellett ezentúl annak zajszintjéről is grafikus címke tájékoztatná. A zajszintet a hirdetésekben és az autószalonokban is fel kell majd tüntetni.


Veszélyesen csendes


A zajos járművek mellett a túlságosan halkan járók is veszélyesek, vélik a képviselők. Az elektromos és hibrid autókba ezért a jövőben a parlamenti javaslat szerint hangjelző rendszert kellene beépíteni.


Vita: február 5., kedd

Szavazás: február 6., szerda

Eljárás: együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), első olvasat