Hamarosan vége a roamingdíjnak és az egyenlőtlen nethozzáférésnek 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
2017 nyarától vége a roamingdíjnak az Unióban ©AP/European Union/EP  

2017 júniusától az Unión belül megszűnnek a külföldi mobiltelefon-használatra kivetett barangolási (roaming) díjak azt követően, hogy kedden a Parlament megszavazta az új távközlési csomagot. Ugyanebben a csomagban az internet-hozzáféréshez való joggal kapcsolatos egyértelmű szabályokat is lefektették.

„Mindenki régóta várja a barangolási felárak eltörlését: az európai átlagember, a start-upok, a kis- és középvállalkozások, és mindenféle egyéb szervezet" – mondta a csomagért felelős spanyol néppárti Pilar del Castillo képviselő a szavazás előtti vita során. „A megállapodásnak köszönhetően Európa lesz a világ egyetlen térsége, ahol garantált lesz a nyílt internet és a netsemlegesség. A netsemlegesség elvét mind a 28 tagállamban közvetlenül alkalmazni kell, így az Unióban nem lesz többé kétsebességes net. Ezentúl törvényt sért az, aki extra díjért jobb hozzáférést biztosít."


A képviselők nem fogadták el a Tanács álláspontjának módosítását célzó javaslatokat, ezáltal elfogadták az új jogszabályt.


A mobilhívásra, SMS-küldésre és mobilinternetre kivetett roaming-díjak 2017. június 15-től szűnnek meg az Európai Unióban, Lichtensteinben, Izlandon és Norvégiában.


2016. április 30-tól a belföldi árakra rakódó roaming-felár nem lépheti túl a

  • 0,05 euró/perc díjat a kimenő hanghívások;
  • 0,02 euró díjat SMS-üzenetek; vagy
  • 0,05 euró/megabyte díjat mobilinternet-használat esetében.

A bejövő hívások díját még az idén meghatározzák, az várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz a kimenő hívásokénál.


Kiadások fedezése és a visszaélések megakadályozása


Ha a mobilszolgáltató bizonyítani tudja, hogy nem tudja fedezni a roamingdíj megszűnésével felmerülő költségeit, ez pedig a belföldi árak emelkedéséhez vezet, akkor az állami szabályozó hatóság (Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NMHH) a kivételes körülményekre hivatkozva engedélyezhet egy minimális felárat a költségek fedezésére. A képviselők elérték, hogy a nemzeti hatóságok módosíthassák vagy elutasíthassák a felárat.


A szolgáltatók a tisztességes használat jegyében és a szakadatlan roamingot jelentő visszaélések elleni védelemül bizonyos esetben felszámíthatnak egy alacsony összegű barangolási díjat. Ennek az összegnek alacsonyabbnak kell lennie, mint a roaming felárra jelenleg érvényes felső korlát. A pontos részleteket a későbbiekben dolgozza ki a Bizottság és a távközlési hatóságok.


Nyílt internet-hozzáférés


Az új szabályok a tartalmak egységes kezelésére kötelezik az internetszolgáltatókat, azaz a szolgáltatók nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. Ez alól csak bírósági határozatnak vagy törvényi előírásnak való megfelelés, a hálózat túlterhelésének megakadályozása, vagy hackertámadás kivédése ad felmentést. Ha mégis bele kell avatkozni az adatforgalomba, akkor a lépéseknek átláthatónak, megkülönböztetés-mentesnek és arányosnak kell lenniük, és nem tarthatnak a szükségesnél tovább, fogalmaz a jogszabály.


A szolgáltatók ugyanakkor továbbra is biztosíthatnak különszolgáltatásokat (például bizonyos szolgáltatásokhoz szükséges jobb internetkapcsolatot), de csak abban az esetben, ha az egyeseknek biztosított jobb minőség nem rontja az internetelérés általános minőségét.


Hálózati sebesség: teljesül az ígéret, vagy kárpótlást kap a felhasználó


A képviselők gondoskodtak róla, hogy az internetszolgáltatóknak egyértelműen el kell magyarázniuk a szerződő felhasználóknak a ténylegesen várható fel- és letöltési sebességet (szemben a hirdetésben szereplővel). Ha a későbbiekben nagy az eltérés, akkor a felhasználónak joga van kompenzációra, például a szerződés felmondására vagy anyagi kárpótlásra. Magyarországon az NMHH felelőssége lesz ellenőrizni, hogy az eltérés szerződésszegésnek minősül vagy sem.

Jelenlegi roamingdíj-korlátok 
  • 0,19 euró/perc a kimenő hanghívásokra 
  • 0,05 euró/perc a bejövő hanghívásokra 
  • 0,06 euró/perc a szöveges üzenetekre (SMS), és 
  • 0,2 euró/megabyte a mobilinternetre (belföldi ár + roaming felár, ÁFA nélkül)