Terrorizmus elleni harc: a képviselők jóváhagyták az Europol új jogosítványait 

Sajtóközlemény 
 
 
Az Europol központja Hágában, Hollandiában.  

Az EU bűnüldöző hatósága, az Europol a szerdán elfogadott új irányítási szabályok nyomán hatékonyabban tud majd fellépni a terrorizmus, kiberbűnözés és egyéb súlyos bűncselekmények ellen, illetve gyorsabban tud reagálni különféle fenyegetettségekre. A szervezet új jogosítványai mellé erős adatvédelmi biztosítékok és a demokratikus kontrollt szolgáló eszközök is érkeznek.

Az EP és a Tanács tárgyalódelegációi által tavaly novemberben elfogadott szabálytervezet úgy bővítené a szervezet mandátumát, hogy az Europol biztosan képes legyen szembeszállni a növekvő terrorista veszéllyel és nemzetközi bűnözéssel. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a szervezet gyorsabban tudna felállítani az adott veszélyek elhárítására specializált egységeket.


"Az Europolra vonatkozó új szabályok javítani fogják az Unió állampolgárainak biztonságát" - mondta a szavazás előtti vitában Agustín Díaz de Mera (EPP, Spanyolország).


Az online terrorista propaganda gyorsabb eltávolítása

 

Az Europol a gyorsabb reagálás érdekében közvetlenül tud majd információkat cserélni cégekkel és civil szervezetekkel - például egyenesen megkeresheti a Facebook-ot, hogy töröljön az ISIS által feltett tartalmakat és így vessen gátat a terrorista propaganda terjedésének. (Ezt eddig kormányokon, nemzeti hatóságokon keresztül lehetett csak intézni).


Hatékonyabb információáramlás

 

Hogy a terrorizmus elleni harcot ne fékezze az esetleges információhiány, az új szabályok arra ösztökélik a tagállamokat, hogy szolgáltassanak az Europol számára adatokat. Az információ megosztás serkentése érdekében az Europol éves jelentést készít az EP, a Tanács és a Bizottság számára a tagállamoktól kapott adatok alapján.


Adatvédelem és demokratikus kontroll

 

A képviselők gondoskodtak róla, hogy a szervezet új jogosítványaihoz erősebb adatvédelmi szabályok és parlamenti kontroll társuljon. Az Europol munkáját az Európai Adatvédelmi Biztos fogja felügyelni és az állampolgárok számára világos panasztételi eljárás áll majd rendelkezésre. A szervezet munkáját a nemzeti parlamentekből és EP képviselőkből álló testület is ellenőrzi.


Következő lépések


A rendelet 20 nappal azután lép hatályba, hogy a szöveg megjelent az EU Hivatalos Lapjában és 2017. május 1-től alkalmazható.  


Eljárás: Együttdöntés