Brexit: a képviselők üdvözlik az egységes álláspontot 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
Vita a Brexitről a Parlamentben  

A képviselők üdvözölték, hogy a 27 tagállam egységesen gondolkodik a Brexit feltételeiről.

Donald Tusk, a Tanács elnöke ismertette a tagállamok által az április 29-i csúcson elfogadott tárgyalási iránymutatásokat és üdvözölte, hogy az EP hasonlóan gondolkodik az alapelvekről. A részletes tárgyalási mandátumot a május 22-i csúcson mutatják be - mondta Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke.


Michel Barnier uniós főtárgyalóhoz hasonlóan az EP képviselők is az EU egységét hangoztatták és felelevenítették a közös tárgyalási alapelveket:


  • Az Egyesült Királyságnak az EU Szerződésből fakadó minden jogát és kötelezettségét tiszteletben kell tartania, ideértve a költségvetéshez kapcsolódó vállalásait.
  • Fenn kell tartani a békefolyamatokat Észak-Írországban és el kell kerülni a szigorú határvédelmi politikát az Írországgal közös határon.
  • A jövőbeli kapcsolatok kereteiről szóló tárgyalásokat csak akkor lehet megkezdeni, ha jelentős előrehaladás történt maga a kilépés körülményei és részletei kapcsán.
  • Nem lehet szemezgetni a négy szabadságjog közül (az egységes piachoz történő hozzáférés magában foglalja az áruk, személyek, szolgáltatások és tőke szabad áramlását).
  • Az Egyesült Királyság nem folytathat tárgyalásokat külön egyes uniós, vagy EU-n kívüli államokkal.

A Brexit és a populizmus térnyerése intő kell, hogy legyen az európai vezetők számára - mondta több képviselő, akik szerint a francia vagy holland választás kedvező eredményeit látva sem szabad hátradőlni. A szociális és környezetvédelmi vívmányok megőrzésére, igazságos adórendszerre, biztonságra és a munkahely-teremtésre van szükség.


A nevekre kattintva a beszédek visszanézhetőek:


Donald TUSK


Jean-Claude JUNCKER


Manfred WEBER (EPP, DE)


Roberto GUALTIERI (S&D, IT)


Raffaele FITTO (ECR, IT)


Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)


Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, DE)


Philippe LAMBERTS (Zöldek, BE)


Nigel FARAGE (EFDD, UK)


Marcel de GRAAFF (ENF, NL)


Michel BARNIER (első rész)


Michel BARNIER (második rész)


Donald TUSK


#euco, #Brexit @eucopresident