State of the Union: használjuk a lendületet egy ambiciózus jövő megteremtésére 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
Juncker: használjuk a lendületet egy ambiciózus jövő megteremtésére © European Union 2017 - EP  

Az EP frakciói üdvözölték Juncker bizottsági elnök erős és egyesített Európára vonatkozó tervét.

A reggeli ülésen a Bizottság vezetője és a képviselők a biztonsággal, védelemmel, bevándorlással, nemzetközi kereskedelemmel, társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos terveket, illetve az EU költségvetési kapacitásának és demokratikus döntéshozatalai rendszerének kérdését vitatták meg.

 

Antonio Tajani, az EP elnöke azt mondta, hogy az állampolgárok több együttműködést várnak az uniós intézményektől és a tagállamoktól a migráció, terrorizmus, gazdaság és szociális jogok területén.

 

A nevekre kattintva az egész beszéd visszanézhető

 

Költségvetési egyensúly, a munkanélküliség csökkenése és a folytatódó gazdasági talpra állás utat nyitnak az EU megreformálása előtt, aminek a szabadságon, egyenlő jogokon és a jogállamiságon kell nyugodnia, mondta a Bizottság elnöke.

 

Jean-Claude Juncker többek között a legális bevándorlás, kiberbiztonság, munkavállalói jogok, nemzetközi kereskedelem, védelmi unió területén tett javaslatokat és felvette egy közös európai (az euró zónára vonatkozó) pénzügyminiszteri poszt létrehozásának ötletét - azzal, hogy ezekről még ebben a bizottsági ciklusban szülessen döntés. Szorgalmazta továbbá, hogy a Tanács és a Bizottság vezetését egyetlen, a polgárok által közvetlenül választott jelölt lássa el a 2019-es választások után.

 

Juncker1  Juncker2  Juncker3  Juncker4  Juncker5

 

Az egész szöveg angolul és németül itt olvasható.

 

Manfred Weber néppárti frakcióvezető üdvözölte Juncker elnök vízióját az uniós együttműködés elmélyítésére: “A világ nem vár ránk” - mondta, de felhívta a figyelmet a választók félelmeire is. „Szociális piacgazdaságra ....... biztonságos határokra, az illegális migráció megfékezésére van szükségünk”. Törökország kapcsán azt mondta, hogy az ország nem lehet az EU teljes jogú tagja és hozzátette, hogy az emberek félelmei és az európai életforma védelme miatt is szükség van a védelmi unióra. A frakcióvezető az Északi Áramlat II. gázvezeték építésének leállítását követelte.

 

A szocialista Gianni Pittella azt javasolta a tagállamoknak, hogy a hatóságokat adózási kérdésekben becsapó multiktól vegyék vissza a pénzt, hozzanak szabályokat a fiatalok kizsákmányolása ellen és minden európai gyermek számára biztosítsanak megfelelő oktatást és fedélt a fejük fülé. A migrációval kapcsolatban azt mondta, hogy mivel az illegális utak lezárása nem elég, a Bizottságnak kell, hogy legyen bátorsága legális utakat is nyitni.

 

Syed Kamall az ECR nevében úgy fogalmazott, hogy ha Európa tényleg meg akarja védeni állampolgárait, akkor nem lehet protekcionista. A gazdaság szárnyalásához lehetőségeket kell teremteni, nem új szabályokkal gúzsba kötni. „Nem az uniós növekedési tervek, hanem a cégek teremtenek munkahelyeket.... Az emberek tudni akarják, hogy a hajót ténylegesen stabilizáljuk, nem pedig új viharba kormányozzuk” - mondta.

 

A liberálisok részéről Guy Verhofstadt dicsérte a Juncker beszédet annak ambíciói miatt és üdvözölte, hogy a „ populista tavasz fogaskerekei megálltak” Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban. “Üdvözlöm Önöket a ráció oldalán!”, mondta. “Csak Nigel Farage nem érti!” - tette hozzá, utalva arra, hogy a felmérések szerint az emberek többsége több európai megoldást akar. Beszéde végén úgy fogalmazott, hogy “Az EU révén lehet ellenállni az alt-right kormányoknak”.

 

Patrick Le Hyaric, a baloldai GUE frakcióvezető-helyettese azt javasolta, hogy a Juncker terv forrásait egy nagy szociális környezetvédelmi alapba csatornázzák bele. Értékelése szerint a versengő EU helyén olyan uniót kell építeni, amely a társadalmi humanizmust és az ökológiai haladást kombinálja és fair szabályokat hoz a kiküldött munkavállalók, minimál bérek, a nyugdíjak védelme, a szegényég csökkentése és a női egyenjogúság területén.

 

Philippe Lamberts a Zöldek társelnöke úgy vélekedett, hogy az EU támogatottsága akkor nő, ha a társadalmi különbségek és az ökológiai lábnyomunk csökken, ha a kereskedelmi politikát áthangoljuk, a CETA-t befagyasztjuk és megszabadulunk az olyan szennyezőktől, mint a glifozát - ezek a szempontok azonban szerinte hiányoztak a Bizottság elnökének beszédéből.

 

“Önök semmit sem tanultak a Brexit-ből” - állította az EFDD-t képviselő Nigel Farage, aki az integráció mélyítését szolgáló javaslatokat azzal bírálta, hogy nélkülözik az emberek hozzájárulását. A Bizottság hozzáállása Lengyelországhoz és Magyarországhoz engem a szovjet rezsimre emlékeztetnek, tette hozzá.

 

Az ENF soraiból Harald Vilimsky azt hangsúlyozta, hogy képviselőcsoportja ellenzi a „bukott euró” kiterjesztését, a védelmi uniót és a munkaerő szabad áramlását. A belső határokat fenn kell tartani, mielőtt „arabok és afrikaiak milliói elárasztanak bennünket” - mondta.

 

Az észt elnökség beszéde

 

Juncker záró gondolatok