Hormonháztartást károsító anyagok azonosítása: EP vétó a kivételek ellen  

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • A képviselők megvétózták az azonosítási kritériumokra vonatkozó bizottsági javaslatot
  • Ellenzik az olyan anyagok kizárását, amelyek célja pont a hormonháztartás megzavarása
  • Az Európai Bizottságnak haladéktalanul új javaslatot kell tennie
Egyes növényvédő szerek hormonháztartást zavaró anyagokat tartalmaznak, pedig a WHO szerint globális veszélyt jelentenek  

A Parlament szerdán blokkolta a Bizottság javaslatát, amely néhány növényvédő szer alapanyagot kivett volna a hormonháztartást megzavaró anyagok azonosítási kritériumai közül.

A képviselők szerint a Bizottság túllépte a hatáskörét, amikor olyan anyagokat próbált kivenni a kritériumok közül, amelyeket eleve avval a céllal gyártottak, hogy bizonyos élő szervezetek hormonháztartását megzavarják.

Következő lépések

A Jytte Guteland és Bas Eickhout által előterjesztett vétót 389 szavazattal fogadták el 235 ellenében, 70 tartózkodás mellett. Az Európai Bizottságnak most új, az EP véleményét is figyelembe vévő javaslatot kell tennie.

Háttér

Az uniós jog értelmében a növényvédő szerek csak a konkrétan megcélzott kártevők hormonháztartását zavarhatják. A törvény alkalmazásához szükség van a hormonháztartást károsító anyagok azonosítására szolgáló és tudományos kritériumokat tartalmazó uniós listára. A Bizottság javaslata ezekhez a tudományos kritériumokhoz kapcsolódott. A kritériumok meghatározása az első lépcső az embert károsító anyagok jelenlétének csökkentésére. 

Az Európai Bíróság 2015 decemberi ítélete szerint a Bizottság jogsértően járt el, amikor 2013 végéig nem készítette el a hormonháztartást megzavaró anyagok azonosítására szolgáló tudományos kritériumok listáját. Az EP számos alkalommal sürgette a Bizottságot, hogy a mulasztást pótolja.

A WHO és ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének közös jelentése a hormonháztartást megzavaró anyagokat globális veszélynek nevezte, utalva az emberi szervezetben, valamint az állatvilágban egyre gyakoribb hormonbetegségekre. A jelentés szerint tudományos bizonyíték van az ilyen anyagok reprodukciós rendszerünket károsító hatására (ideértve a terméketlenséget, születési rendellenességet és rákot is), az agyi funkciók, a pajzsmirigy károsítására, illetve az elhízásban, cukorbetegségben betöltött szerepére.