Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a menedékkérők befogadásából 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A menedékkérők automatikus áthelyezése egy fix elosztási kulcs szerint
  • Érkezéskor mindenkit regisztrálni kell
  • Szigorúbb biztonsági ellenőrzések
A jövőben nem az a tagállam lenne felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik © UNHCR/Hereward Holland  

Korlátozottan férjenek hozzá az uniós forrásokhoz a tagállamok, amelyek nem vesznek át menedékkérőket - áll a dublini rendszer reformjával kapcsolatos bizottsági állásfoglalásban.

Az állampolgári jogi bizottság csütörtökön fogadta el az európai menekültügyi rendszer alapját képező dublini szabályok reformjával kapcsolatos álláspontját. Ennek célja a hibák kiküszöbölése és egy új, működő rendszer létrehozása. 

 

A bizottsági javaslat szerint a jövőben nem az a tagállam lenne automatikusan a felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik Európában. A felelősség megállapításakor a menedékkérő és egy adott tagállam közötti kapcsolatok számítanának, úgy, mint a létező családi kapcsolatok, korábbi tanulmányok vagy lakhely az EU-ban.

 

Ha nincs ilyen kapcsolat, akkor a tagállamot egy fix elosztási kulcs segítségével jelölik ki, miután megtörtént a menedékkérő regisztrálása, a biztonsági ellenőrzés és kérelem jogosultságának gyors kivizsgálása. Ennek célja az, hogy azoknak a tagállamoknak, ahová a menekülők megérkeznek, ne kelljen Európa nemzetközi kötelezettségeiből aránytalanul nagy részt vállalni.

 

A képviselők szerint úgy helyes, ha a szabályokat be nem tartó tagállamok azt kockáztatják, hogy kevesebb EU-s forráshoz férnek hozzá.

 

Bővebben a LIBE-bizottság javaslatairól itt lehet olvasni.

 

A Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) által jegyzett állásfoglalást a képviselők 43 szavazattal, 16 ellenében fogadták el. A szöveg lehet az EP mandátuma a Tanáccsal folytatandó tárgyalások során.

 

Idézet

„A menekültügyi rendszer Európa jövőjének egyik meghatározó tényezője. Azt szeretném, ha egy új, világos szabályokon és szolidaritáson alapuló rendszert jönne létre, amely együttműködésre ösztönzi a menedékkérőket és a tagállamokat is” - mondta Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) jelentéstevő.

 

Következő lépések

 

A bizottság véleményéről a novemberi plenáris ülés szavaz. Ha a javaslatokat elfogadják, és a Tanács is kialakítja saját álláspontját, akkor elkezdődhetnek a tárgyalások a két intézmény között.

 

Háttér

 

A dublini szabályok határozzák meg, mely tagállam felelős egy-egy nemzetközi védelemért folyamodó menedékkérő ügyének elbírálásáért. Az uniós szerződésbe is beemelt és az összes tagállam által aláírt genfi egyezmény biztosítja a menedékkérés alapvető jogát. A dublini rendszer részletezi, hogy a menedékre szoruló emberek felé fennálló közös kötelezettséget és felelősséget a tagállamok a gyakorlatban miként osztják el.

 

A Bizottság tavaly májusban tette közzé a rendszer reformjával kapcsolatos javaslatát, a jelentéstevő idén márciusban mutatta be az állásfoglalás tervezetét.