Az EP lebontja az online vásárlás határait  

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • Állampolgárság, lakhely, aktuális tartózkodási hely miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani a vásárlót
  • A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat.  
  • Egy felmérésben szereplő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni

Az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak olyan, más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint a hotelfoglalás, autóbérlés, vagy koncertjegy vásárlás.

Az igazolhatatlan földrajzi korlátozást tiltó új szabályok nyomán a jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten - ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy aktuális tartózkodási helyük miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani őket egy másik honlapra.

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat.  

  • ha olyan árukat (háztartási eszközöket, ruhát vagy elektronikai cikkeket) vesznek, amelyet a cég az általános szerződési feltételek értelmében egy olyan uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte ((a kereskedő nem köteles minden tagállamba szállítani) 
  • ha a vevő szerzői jogi védelem alá nem tartozó elektronikusan szolgáltatott termékeket - felhő szolgáltatásokat, tűzfalat, web oldal hosztolást vagy adattárolást - vásárolnak,
     
  • ha az adásvétel a kereskedő boltjában kerül sor, vagy ott, ahol épp értékesít (pl. egy hotelben, sporteseményen, zenei fesztiválon stb.).

 

A vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni és nem lehet majd a bankkártya típusokon belül egyeseket földrajzi alapon elutasítani. 

Szerzői jogi oltalom alatt álló tartalomra nem vonatkozik

A szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra egyelőre nem vonatkozik, de az EP tárgyalódelegációja által a megállapodásba került felülvizsgálati záradék értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt kiterjeszteni. Az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások szintén nem esnek a törvény hatálya alá.

Idézet

Róża Thun (EPP, Lengyelország) jelentéstevő elmondta: "Ez fontos lépés a versengő digitális egységes piac felé és komoly mérföldkő a vevőkkel szembeni diszkrimináció visszaszorításában, aminek nincs helye az egységes Európában. Most is bebizonyítottuk, hogy az EU képes az emberek mindennapi életét kedvezően befolyásoló eredményeket felmutatni.”

Az új jogszabályt 557 szavazattal 89 ellenében 33 tartózkodás mellett fogadták el.

Következő lépések

A földrajzi korlátozást tiltó rendeletről az EP és a Tanács tavaly novemberben állapodott meg, a rendeletet most a Tanácsnak is formálisan jóvá kell hagynia és 9 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU Hivatalos Lapjában.

Háttér

Egy Bizottság által publikált tanulmány szerint a felmérésben részt vevő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni. A földrajzi korlátozás gyakran háztartási eszközök vagy sportesemények jegyvásárlóit érinti, miközben az elmúlt tíz évben az interneten vásárlók száma Európában csaknem megduplázódott. 

Eljárás: együtt döntés, megállapodás az első olvasatban

#geoblocking #DigitalSingleMarket