Közegészségügyi veszélyt jelent az oltások számának csökkenése 

Sajtóközlemény 
 
 
Gyermekeknek szánt teljes oltási csomag ára 68-szorosára nőtt 2001 és 2014 között. © AP Images/European Union-EP  

Az oltások kapcsán a lakossági bizalom visszaesése a legnagyobb kihívás és már most érezteti a hatását, olvasható a ma elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők szerint a járványügyi adatok a tagállamokban jelentős hiányosságokat mutatnak és a védőoltások késleltetése vagy megtagadása olyan aggasztó méreteket öltött, ami már az oltással megelőzhető betegségek elleni általános védelmet veszélyezteti. Emiatt például több országban kanyaró járvány tört ki.

 

Az EP rámutat arra, hogy az oltóanyagokat a WHO általi előminősítés és az Európai Gyógyszerügynökség általi jóváhagyás előtt a vizsgálatok különböző szakaszai során szigorú tesztelésnek vetik alá, és rendszeresen felülvizsgálják őket; a kutatóknak pedig nyilatkozniuk kell minden összeférhetetlenségről. A Parlament felhívja a Bizottságot, hogy erősítse meg a beoltottság növelésére irányuló nemzeti oltási erőfeszítések támogatását.

 

Nagyobb átláthatóság a bizalom erősítésére

 

A képviselők szerint az oltásokba vetett bizalom helyreállításához a védőoltások és segédanyagaik értékelési folyamatának nagyobb átláthatósága, valamint a védőoltások esetleges mellékhatásairól végzett független kutatási programok finanszírozása van szükség.

 

Az EP javaslata értelmében az értékelő testületekből ki kellene zárni azokat a kutatókat, akiknél összeférhetetlenség áll fenn. A Parlament azt kéri, hogy oldják fel az Európai Gyógyszerügynökség értékelő testületében folytatott megbeszélések titkosságát és szorgalmazza, hogy hozzák nyilvánosságra a testület következtetéseit megalapozó tudományos és klinikai adatokat. Ezen felül meg a félrevezető információk leküzdésére kell könnyíteni a civil társadalom, a helyi szintű mozgalmak, a tudományos szféra, a média és a nemzeti egészségügyi hatóságok érdekelt feleivel folytatott párbeszédet.

 

Közös közbeszerzés

 

A képviselők szerint indokolatlan és elfogadhatatlan, hogy a gyermekeknek szánt teljes oltási csomag még a legalacsonyabb világpiaci árakon számolva is 68-szorosára nőtt 2001 és 2014 között, ezért határozottan támogatják a közös közbeszerzési megállapodást, amely keretet nyújt a tagállamok és a Bizottság számára a vakcinák közös beszerzésére, ezáltal összpontosítva a tagállamok vásárlóerejét.

 

A nem jogalkotási állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

 

Háttér

 

A védőoltások a becslések szerint évente mintegy 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszerte, valamint csökkentik a betegségekkel kapcsolatos specifikus kezelések, többek között az antimikrobiális kezelések költségeit. A 2008–2015 közötti időszakban – az influenzát figyelmen kívül hagyva – 215 000 védőoltással megelőzhető megbetegedés fordult elő Európában.

 

A kanyaró súlyos betegség, amibe 2016 eleje óta 57-en haltak bele az EU-ban. A legtöbb megbetegedésre Romániában, Olaszországban és Görögországban és Németországban került sor.