Az eurózónába küldött utalások díja: a Parlament megszünteti a túlzottan magas banki költségeket 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • alacsonyabb lesz az Unión belül euróban történő utalás költsége a nem eurózóna-tagoknak 
  • védelem a fogyasztóknak a túlzottan magas átváltási díjakkal szemben 
  • az átutalások során felszámítandó átváltási díj becsült értékéről a bank köteles tájékoztatást adni 

A bankoknak ugyanolyan díjat kell felszámolniuk a külföldi euróutalásra, mint a belföldi utalásra, és átláthatóvá kell tenniük az átváltási díjat az új szabályok szerint.

A Parlament csütörtökön 532 szavazattal, 22 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadta az eurózónán belül és kívül élő, banki utalást kezdeményező felhasználók közötti különbséget felszámoló szabályokat. Míg ugyanis az eurózónán belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik (azaz egységes feltételek mellett utalhatnak pénzt attól függetlenül, hogy hazai vagy eurózónán belüli tranzakcióról van szó), az eurózónán kívüli uniós polgárok továbbra is magas díjat kénytelenek fizetni, ha eurót szeretnének utalni egy másik tagállamba.

Az Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak egy éven belül meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal (ez az úgynevezett „egységes díjak” szabály). Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az Unión belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.

Átlátható átváltási díjak a kártyás tranzakciókra és a banki átutalásra

Az új szabályok azt is elérik, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen a bankok által önkényesen megállapított, magas átváltási díjat fizetniük. Az ügyfelet ezentúl minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. Az átváltási díjak követhetőbbé tétele érdekében az eladási helyen végzett tranzakció, és a bankautomatás pénzfelvét alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat (EKB referencia-kamatláb plusz x százalék, a felárráta legfelsőbb értékét a bankok határozzák meg).

A fogyasztók elektronikus úton: sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén értesülnek majd az átváltás várható költségéről. Az értesítésekért nem számítható fel díj.

Banki átutalás esetén a bankoknak az utalás előtt kötelező közölniük az átváltás várható díjának összegét.

Eva Maydell bolgár néppárti képviselő szerint

„Az eurózónán kívül élő 150 millió európai és az ugyanott működő hatmillió vállalat eddig sokkal többet fizetett az euróátutalásokért, mint az eurózónában élő társaik. Ennek most vége, és minden európai jelentősen kevesebbet fizet majd, ami összesen évente egymilliárd euró megtakarítást jelent. A roaming-díjak eltörlése után ez most egy újabb kis forradalom az Unióban.”

Háttér

100 euró külföldre utalásakor átlagosan az alábbi díjakat számítják fel a különböző eurózónán kívüli, uniós tagállamokban:


Ország

2012

2017

Bulgária

18,68 €

19, 98 €

Horvátország

n.a.

8,23 €

Csehország

9,50 €

8,71 €

Dánia

2,17 €

2,69 €

Magyarország

15,32 €

5,93 €

Lengyelország

2,73 €

1,54 €

Románia

12,58 €

11,19 €

Svédország

0 €

0 €

Egyesült Királyság

15,63 €

9,26 €

Külföldre irányuló, bankkártyás utalások és készpénzfelvétel az eurózónába tartozó uniós tagállamokból

Forrás: Európai Bizottság hatásvizsgálat, hivatkozással a Bizottság számára készült 2017-es Deloitte tanulmányra és 2013-as London Economics és PaySys tanulmányra