Megosztás itt: 

  • az ideiglenes határellenőrzést első körben hat helyett csak két hónapra lehessen bevezetni 
  • hosszabbítani kettő helyett egy évig lehessen 

A képviselők a schengeni övezetben bevezethető ideiglenes határellenőrzésekre vonatkozó határidők lerövidítése mellett foglaltak állást csütörtökön.

A felülvizsgálat alatt álló schengeni határellenőrzési szabályrendszer megengedi, hogy a tagállamok a schengeni övezeten belül ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessenek be, amennyiben komoly veszély fenyegeti országuk köz- vagy belbiztonságát.

A Parlament és a Tanács tárgyalói az év elején elkezdték ugyan a szabályok felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat, azonban felfüggesztették a folyamatot, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nincs esély kompromisszumra.

A Parlament plenáris ülése csütörtökön 339 szavazattal, 205 ellenszavazat és 62 tartózkodás mellett rögzítette álláspontját, amely szerint a határellenőrzéseket először csak kettő, nem a jelenlegi hat hónapra lehetne bevezetni, és a határellenőrzéseket a jelenlegi két év helyett csak legfeljebb egy évre lehetne meghosszabbítani.


Hosszabbítás esetén

A schengeni övezet államaiknak részletes kockázatelemzéssel kell igazolniuk, ha a határellenőrzést a kezdeti két hónapon túl is fenn szeretnék tartani. Ha még tovább: hat hónapra szeretnék meghosszabbítani a határellenőrzést, akkor a Bizottságnak állást kellene foglalnia arról, hogy a hosszabbítás megfelel-e a jogi követelményeknek. A határellenőrzés meghosszabbítását az Európai Tanácsnak is jóvá kellene hagynia. A képviselők a Parlament bővebb tájékoztatását is kérik.


Tanja Fajon szlovén szocialista jelentéstevő szerint

„Schengen nem vita tárgya. A mai döntésünk célja, hogy visszaállítsuk eredeti működését. Sajnos a Tanács nem mutatkozott kompromisszumkésznek, mivel a nagy tagállamoknak, így Franciaországnak és Németországnak jól jön a status quo. Már három és fél éve zajlik jogszerűtlen és illegitim ellenőrzés a belső schengeni határokon. Ideje, hogy megszűnjön, vagy hogy a Bizottság a bíróság elé vigye az ügyet.”


A következő lépések

A szavazás lezárta a Parlament első olvasatát. A további lépésekről a következő Parlament dönt.


Háttér

Ausztriában, Németországban, Dániában, Svédországban és Norvégiában jelenleg is van a belső határokon ellenőrzés, amelyet még a 2015-ös migránsválság nyomán vezettek be. Franciaország a folyamatos terrorfenyegetettség miatt tartja fenn a határellenőrzést.