A képviselők Antti Rinne finn miniszterelnök és Jyrki Katainen bizottsági alelnök részvételével tekintették át a finn tanácsi elnökség célkitűzéseit.

A finn miniszterelnök, Antti Rinne a Tanács soros elnökségének prioritásait ismertette szerdán a Parlamentben  

A Tanács hat hónapos finn elnökségének fókuszában az éghajlatváltozás megfékezésében játszott globális vezető szerep, a közös értékek és a jogállamiság, a versenyképesség és a társadalmi integráció, és az átfogó biztonság áll, fogalmazott Rinne miniszterelnök.

„Áttekintjük a jogállamiságról a Tanácsban folytatott párbeszédet, amelyet szisztematikusabbá és célravezetőbbé szeretnénk tenni. Arról is folytatnunk kell a párbeszédet, hogy hogyan teremthető szorosabb kapcsolat az uniós támogatások megkapása és a jogállamiság tiszteletben tartása közé. Célunk, hogy olyan kiegyensúlyozott és hatékony mechanizmust állítsunk működésbe, amely az uniós forrásokat a jogállamisághoz köti" - jelentette ki a finn miniszterelnök.

Az Európai Bizottság teljes összhangban van a finn elnökség célkitűzéseivel Jyrki Katainen alelnök szerint, aki az ambíciózus éghajlati célokat emelte ki: „Ha a környezetvédelemről van szó, akkor Finnország saját példájával mutatja az utat."

A képviselők üdvözölték a finn elnökség prioritásait, különösen ami a jogállamiság kérdésének kezelését és Európának az éghajlatváltozás területén játszott vezető szerepét illeti. Többen kiegyensúlyozott megoldást várnak az Unió hosszú távú költségvetésére vonatkozóan. A migráció, a közös agrárpolitika és az átláthatóság kérdésében szintén közös munkára számít a Ház.