Megosztás itt: 

Jean-Claude Juncker és Michel Barnier a brexitről és költségvetésről vitázik a képviselőkkel a jövő heti EU-csúcs előtt  

Az uniós csúcs előtt a képviselők sürgős lépéseket kérnek az uniós programok finanszírozásának biztosítására, az éghajlatváltozás kezelésére és a megállapodás nélküli brexit elkerülésére.

Az októberi EU-csúcsot megelőző vitában a képviselők az Unió hosszú távú költségvetésének rendezését kérték, és figyelmeztettek, hogy az uniós programok finanszírozásában nem lehet fennakadás. A vitában a Tanács finn elnökségét Tytti Tuppurainen európaügyi miniszter, a Bizottságot Jean-Claude Juncker elnök és az EU brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier képviselte.

Az éghajlatváltozás ügyében a képviselők a párizsi klímacélok elérését lehetővé tevő, időben érkező megoldásokat várnak.

A brexit kapcsán a legtöbb képviselő elítélte a bűnbakkeresést és a brit kormány pozícióját a kérdésben, és a katasztrofális következményekkel járó megállapodás nélküli brexit elkerülését célzó megoldást kért.

A Tanács finn elnöségét képviselő Tytti Tuppurainen, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Michel Barnier uniós főtárgyaló nyitó felszólalásai.

A képviselői felszólalások első köre - a videófelvételek az egyes felszólalók nevére kattintva érhetők el.

Tytti Tuppurainen zárszava a finn elnökség nevében.

A teljes vita itt tekinthető meg.