A képviselők szankciókkal sújtanák Törökországot a szíriai hadművelet miatt  

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • A török támadás miatt legalább 300 ezren otthonuk elhagyására kényszerültek 
  • Fennáll annak a veszélye, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap 
  • Elfogadhatatlan, hogy a török elnök a menekültekkel zsarolja Európát 
  • A Parlament ENSZ-vezette biztonsági övezetet kér Szíria északi részén 

A képviselők határozottan elítélték az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást, és Törökországot csapatai kivonására szólították fel csütörtökön.

A Parlament a kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban rámutat, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa.


ENSZ-vezette biztonsági övezetet észak-Szíriában

A török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, idézik a képviselők az ENSZ adatait. A képviselők szerint Szíria északi részén az ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni.

A Parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó ún.  „biztonsági övezet" létrehozására irányuló török tervet, és aggodalmának ad hangot, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.


Erőre kaphat az Iszlám Állam

A Parlament szolidaritását fejezi ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz. A képviselők rendkívül aggasztónak tartják azokat a híreket, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam többszáz harcosa szökött meg a börtönökből. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.


Zsaroló török elnök

A képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük".

A Parlament felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.