Megosztás itt: 

Az Európai Bizottság három új biztosjelöltjének meghallgatására november 14-én kerül sor, döntött az Európai Parlament elnökeinek értekezlete pénteken.

A Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló testület döntése értelmében a meghallgatásokra az alábbi menetrend szerint kerül sor:


  • Várhelyi Olivér (Magyarország), szomszédságpolitika és bővítés, 8:00-11:00 óra között a JAN 4Q2 ülésteremben,
  • Adina-Ioana Vălean (Románia), közlekedés, 13:00-16:00 óra között, JAN 4Q2 ülésteremben, és
  • Thierry Breton (Franciaország), belső piac, 13.00 - 16.00 óra között, JAN 2Q2 ülésteremben.

A pénzügyi érdekeltségekről szóló nyilatkozatok vizsgálata a Jogi bizottságban

A biztosjelöltek pénzügyi érdekeltségekről szóló nyilatkozatait a Parlament jogi bizottsága a november 12-i ülésén értékeli. Az ülésen a nyilatkozatok pontosságát, teljességét és az esetleges összeférhetetlenséget vizsgálják.

A biztosjelöltek szakbizottsági meghallgatásának előfeltétele az, hogy a jogi bizottság megerősítse: nincsen összeférhetetlenség a jelölt pénzügyi érdekeltségei és jövőbeli pozíciója között.


Írásban feltett kérdések és írásbeli válaszok

A jelölteknek november 12-ig kell írásban válaszolniuk a nekik szintén írásban feltett kérdésekre. A válaszok fordítása másnap déltől lesz elérhető.


A meghallgatások felépítése

A magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér meghallgatása jövő hét kedden (november 14-én) reggel 8:00 órától 11:00-ig tart, a helyszíne a JAN 4Q2 terem.

A meghallgatások időtartama három óra. A biztosjelölt 15 perces bevezetőt tart, ezt követik a képviselők kérdései. A képviselők összesen 25 kérdést tehetnek fel: egy perc jut a kérdésre, ezt a biztosjelölt három perces válasza követi, majd a képviselőnek lehetősége van egyszer visszakérdezni. A meghallgatás végén a jelölt öt percben összegezheti mondandóját.


A meghallgatások értékelése

Az illetékes bizottság elnöke és a képviselőcsoportok képviselői (ún. kooordinátorok) a meghallgatás után azonnal összeülnek, hogy kiértékeljék a meghallgatott biztosjelölt szereplését. További részletek itt és az Eljárási szabályzatban olvashatók.

A Bizottsági Elnökök Értekezlete november 14-én este a meghallgatások eredményét továbbítja az Elnökök Értekezletének. Ez utóbbi a végső értékelés elvégeztével november 21-i ülésén dönt a meghallgatások hivatalos lezárásáról.


Szavazás a plenáris ülésen november 27-én

A Biztosi Testület jóváhagyásához a Parlament támogatása szükséges a leadott szavazatok egyszerű többségével, névszerinti szavazás során. A szavazásra november 27-én kerül sor.

A szavazás előtt az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen a strasbourgi plenáris ülés előtt bemutatja a teljes Biztosi Testületet és annak programját.  Felszólalását vita követi.


Audiovizuális szolgáltatások és webstreaming

A meghallgatások az EP Live csatornán élőben követhetők.

A Parlament Multimédiás központja HD minőségű videófelvételeket, nagyfelbontású fotókat és hanganyagot biztosít a tudósítóknak (a „Csomagok" címke alatt, meghallgatásonként csoportosítva).

A HD videók és a nagyfelbontású fotók a meghallgatások kezdetét követően 30 perccel válnak elérhetővé, párhuzamosan az élő eseménnyel.

A Karamanlis-átjárón lévő standup-helyeken saját eszközökkel csatlakozhat a hálózathoz. Foglaláshoz írjon emailt az avplanning@europarl.europa.eu címre.

A tévéstábok és fotósok a termek hátsó részén csatlakozhatnak rá az élő közvetítésre.


A meghallgatások helyszíne és extra hallgatótermek

A meghallgatásoknak helyet adó két terem utolsó üléssorát tartjuk fenn a média számára. Előre nem lehet névre szóló helyet foglalni, a helyeket érkezési sorrendben tudják majd elfoglalni. Ezért érdemes időben érkezni, mivel a meghallgatás elkezdődtével nem biztos, hogy marad még hely. Kérjük, hogy ha a meghallgatás közben érkezne vagy szeretné elhagyni a termet, ezt a hátsó kijáraton és lehetőleg halkan tegye.

A meghallgatásokat két hallgatóteremben nagy kivetítőkön lehet még követni abban az esetben, ha a teremben nem lenne elég hely a média számára. A hallgatótermek a JAN 4Q1 (Adina-Ioana Vălean meghallgatása) és a JAN 6Q2 (Várhelyi Olivér és Thierry Breton meghallgatása) lesznek.


Akkreditáció és belépés

Nincs szükség külön akkreditációra a meghallgatások követéséhez. Az intézményközi belépővel vagy éves parlamenti belépővel rendelkezők a megszokott módon léphetnek be a Parlamentbe.

A belépővel nem rendelkezők a Parlament regisztrációs oldalán igényelhetnek rövid távra szóló belépőt, amely a PHS-1C029 irodában vehető át (PHS épület, Rue Wiertz, sajtóbejárat).

Az akkreditációs iroda hétfőtől csütörtökig 8:30 és 17:45 óra között van nyitva.